Războiul hibrid al Rusiei, în spațiul undelor GPS de-a lungul Prutului

Un raport al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, o structură afiliată Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE), menționează că Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României, care se manifestă, în special, în județele Iași și Galați, limitrofe Republicii Moldova, relatează IPN cu referință la știripesurse.ro.

Există mărturii că semnalele electronice sunt supuse interferențelor și pe teritoriul țării noastre. Pe website-ul GPSJAM, care documentează starea semnalelor GPS, se poate vedea că circa jumătate din teritoriul Republicii Moldova a fost afectat ieri, 20 mai, pe alocuri mai mult de 10 la sută (marcat cu roșu). Sursa citată atestă probleme zilnice cu semnalul GPS pe vaste întinderi, uneori de la Giurgiulești până mai sus de Leova de-a lungul Prutului.

Autoritățile din România vorbesc despre „capacități avansate de război electronic dezvoltate de Forțele Armate ruse, inclusiv utilizarea sistemelor R-330Zh, Borisoglebsk-2 și Zhitel pentru bruiajul semnalelor GPS și protecția propriei infrastructuri strategice”, conform documentului citat de Digi24.

„Exceptând zilele de 15, 21 și 22 din luna aprilie, când și Bacăul a fost inclus pe harta roșie a interferențelor sistemului GPS, Galați, Tulcea și Constanța sunt cele mai vizate, fiind aflate în “zona roșie” a hărții. În perioada 09-10 aprilie 2024, au apărut semnale de interferențe GPS și în zona Iași”, spun autorii documentului citat.

De asemenea, este citată în raport și o declarație din septembrie 2023 a generalului Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Armatei Române de la momentul respectiv, care, cu ocazia unui forum al Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, “a avertizat împotriva pericolelor de navigație pe care le prezintă aceste interferențe și a acuzat Federația Rusă că obstrucționează în mod constant comunicațiile GPS, inclusiv pentru navele din zona maritimă română.

IPN a organizat recent o dezbatere publică pe marginea Acordului de parteneriat dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în domeniul securității și apărării, semnat azi la Bruxelles. Experții au opinat atunci că documentul va fi semnat cât de curând pentru că se referă la probleme de neamânat, generate în cea mai mare parte de războiul de la hotarele Republicii Moldova. Este un acord important, chiar dacă și până acum cele două părți au semnat și colaborează în baza câtorva documente referitoare, de asemenea, la securitate și apărare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.