Războiul din vecinătate: cronica IPN de week-end, 23 mai

Dinte pentru dinte: ucrainenii vor avea rachete de bătaie lungă

Grupul țărilor Ramstein (bază americană aeriană din Germania) se întrunește astăzi pentru a discuta online despre sprijinul suplimentar acordat Ucrainei, a anunțat în ajun purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

În timpul unei întâlniri cu prim-ministrul portughez António Costa, Volodymyr Zelenski a spus că se așteaptă la o decizie de a livra sisteme americane de rachete cu lansare multiplă (MLRS - Multiple Launch Rocket System) cu rază lungă în Ucraina: „Asemenea întâlniri sunt deja un rezultat pozitiv... Facem apel la toate țările cu privire la sistemele MLRS, datorită cărora Ucraina va putea să ia inițiativa și să-și elibereze teritoriul.”

Ministrul ucrainean al apărării Olexii Reznikov va fi un participant cheie în cadrul reuniunii, a relatat Pentagonul: „Desigur, vrem să știm necesitățile ucrainenilor. Va avea loc și o discuție între membrii grupului de contact privind modul de a răspunde mai bine acestor necesități.”

Și ce vor face moldovenii cu buzduganele lor?

Presa ucraineană scrie că Statele Unite sunt pregătite să examineze dotarea Moldovei cu armament pentru a-i da posibilitate să se apere de o eventuală agresiune rusă, a declarat congresmenul, șeful Comisiei pentru Afaceri Externe, Gregory Meeks, în cadrul unei vizite la Chișinău.

El a confirmat că negocierile în acest sens au început deja. „Unul dintre motivele succesului Ucrainei este că lucrăm împreună. Ne vom concentra eforturile pentru a ne asigura că toți aliații noștri lucrează în aceeași direcție, astfel încât Putin să înceteze să invadeze alte țări. Dialogul continuă și vom lua o decizie colectivă cu aliații noștri, inclusiv Moldova”, a spus Meeks.

Anterior, șefa externelor britanice, Liz Truss, a declarat despre necesitatea înarmării Moldovei conform standardelor NATO. Ea a spus că aliații iau în vizor ajutorarea țărilor mai mici în scopul sporirii capacităților lor de apărare. În ciuda succeselor foarte limitate din Ucraina, Putin încă visează să creeze o „mare Rusie”, care, în special, implică ocuparea Moldovei.

Circulație oprită la Palanca pe șoseaua Odesa – Reni

Ucraina a înăsprit regimul frontierei de sud cu Transnistria. Potrivit detașamentului de frontieră Belgorod-Dnestrovsky, din 23 mai, este interzisă intrarea într-o anumită zonă de-a lungul frontierei de stat, precum și odihna, pășunatul, concentrarea și opririle lungi de vehicule, folosirea dronelor etc. De asemenea, este interzisă circulația pe tronsonul șoselei Odesa-Reni din zona Palanca. Se face excepție pentru militari, muncitorii din industrie și agricultură.

Azovstal a căzut. Lupta continuă

Apărarea eroică a Mariupolului a durat 86 de zile. Conducerea militară de vârf a Ucrainei a emis un ordin de a păstra viața și sănătatea apărătorilor garnizoanei și de a opri apărarea orașului. Toți soldații ucraineni au părăsit Azovstal. Într-o adresare către națiune, președintele Zeelenski a spus că a încercat să negocieze deblocarea combinatului cu partenerii - Turcia, Elveția, Israel, Franța. Zelensky susține că a cerut cu insistență, într-o conversație cu fiecare lider al țărilor partenere, să furnizeze arme pentru a debloca Mariupol prin mijloace militare. Potrivit președintelui, o parte a Forțelor Armate ale Ucrainei era pregătită să meargă la deblocarea militară a Mariupolului în cazul furnizării de arme grele, în ciuda riscurilor.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că apărătorii Mariupolului, retrași din uzina Azovstal, ar trebui eliberați în cadrul procedurii de schimb.

Partea rusă a vorbit despre capitularea ucrainenilor și despre prizonieri la Mariupol. Majoritatea lor au fost trimiși într-o colonie penală din satul Yelenovka de lângă Donețk - potrivit consilierului primarului din Mariupol Petr Andryushchenko, există deja trei până la patru mii de locuitori din Mariupol care nu au trecut așa-numita filtrare. Alți cel puțin 89 de apărători ai  Azovstalului au fost duși în Rusia și închiși în „SIZO-2” din Taganrog. Potrivit TASS, Comitetul de Investigații al Federației Ruse intenționează să interogheze armata ucraineană ca parte a unei anchete privind „crimele regimului ucrainean”.

Negocierile cu Federația Rusă sunt încă posibile, deoarece a fost îndeplinită condiția pentru salvarea vieților apărătorilor Mariupolului, a remarcat președintele Zelenski: „Astăzi vedem că au dat o oportunitate, au găsit o formă pentru ca acestor oameni să li se păstreze viața. Ei au fost evacuați. În continuare, va avea loc un schimb. De rezultatele acestor procese depind multe.”

Spiegel: Kremlinul cooperează cu naționaliștii ruși

Serviciile de informații germane au informații că membri ai unor organizații radicale de dreapta ruse și neonaziste fac parte din forțele ruse implicate în războiul din Ucraina, scrie Spiegel. În special, membrii a cel puțin două grupuri de dreapta, Liga Imperială Rusă și Rusici, participă la războiul împotriva Ucrainei, iar Kremlinul se află în cooperare cu cel puțin un individ de dreapta în propriile scopuri. Autorii revistei scriu că cooperarea cu astfel de grupuri „reduce la absurd „denazificarea Ucrainei” ca o cauză declarată a războiului”.

Ucraina nu acceptă altceva decât statutul de candidat la UE

Ucrainei trebuie să i se acorde statutul de candidat la UE, iar propunerile de soluții alternative sunt incorecte, a declarat Volodymyr Zelenski: „Nu avem nevoie de oportunități sau acces la cutare sau cutare finanțare. Acest lucru este important pentru economia ucraineană, dar nu ne trebuie ca alternativă la candidatura UE. Nu avem nevoie de aceste compromisuri, pentru că nu vor fi compromisuri cu Ucraina. Acesta ar fi încă un compromis între Europa și Federația Rusă. Sunt absolut sigur că la mijloc este presiunea și influența oficialilor, birocraților și lobbyștilor ruși.”

Faza armată se va încheia pe linia din 24 februarie

Zelenski a spus că ar considera o victorie dacă Ucraina va reuși să revină la linia de demarcație din 24 februarie. Potrivit acestuia, va fi foarte dificil să returnezi toate teritoriile Ucrainei prin mijloace militare și ar lua un număr imens de vieți ucrainene. După ce se va ajunge pe linia din 24 februarie, ar trebui să înceapă a doua etapă - prin negocieri, returnarea teritoriului rămas.

Totodată, Rusia nu se va număra printre garanții securității Ucrainei, a spus Zelenski: „Astăzi luăm în considerare un cerc de garanți de securitate din statele partenere în care avem încredere”. În ceea ce privește Rusia, cu aceasta ar trebui încheiat un acord, separat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.