Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 30 iulie

Moskovia se va lipsi de coloniile de împrejurul ei

Secretarul consiliului de securitate ucrainean Oleksii Danilov a anunțat începutul decolonizării Rusiei. Prin declanșarea unui război pe scară largă împotriva Ucrainei, 24 februarie este ziua celei mai mari catastrofe geopolitice rusești: lansarea procesului de distrugere definitivă a spațiului post-sovietic și decolonizarea cvasifederației ruse.

Companiile petroliere europene raportează profituri record

Companiile energetice europene au început să obțină profituri record de pe urma creșterii prețurilor la petrol și gaze. Bloomberg, citându-l pe Christian Malek, analistul JPMorgan, observă că „acest lucru semnalează încrederea companiilor în fluxurile de numerar”, având în vedere perspectivele operațiunilor din 2023.

Moldova va cere ajutor de la Statele Unite?

"Dacă Rusia va încerca să atace Republica Moldova, evident că vom cere ajutor", a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, prezentă, vineri, la București.

De notat că o serie de medii, inclusiv din Ucraina, interpretează că Moldova va solicita asistența militară de la România, deși mesajul Maiei Sandu a avut un caracter general, fără a invoca vreo țară: "Suntem îngrijorați. Luăm în considerare scenariile cele mai pesimiste. În consecință, ne pregătim pentru toate scenariile. Și în o situație în care Rusia încearcă să atace Republica Moldova, evident că vom cere ajutor”.

La rândul său, președintele României Klaus Iohannis a spus că România va rămâne aproape de Moldova „indiferent de scenariul în care ne aflăm cu toții ca urmare a acestui război nefericit”.

Ucraina învinge în războiul alimentar impus Națiunilor Unite

Președintele ucrainean s-a aflat ieri la Odesa: „Suntem pregătiți să exportăm cereale. Așteptăm semnale de la partenerii noștri cu privire la începerea transportului”.

În porturile din regiunea Odesa ieri s-au încărcat primele nave cu cereale ucrainene, care au fost blocate încă de la începutul războiului. Potrivit Biroului președintelui, 17 nave cu aproape 600.000 de tone de marfă se află în prezent în porturi. Dintre acestea, 16 nave cu cereale ucrainene cu un tonaj total de circa 580 mii tone, care vor pleca în curând spre porturile de destinație.

Recolta de grâu din Ucraina este așteptată la nivelul de 18-20 de milioane de tone, adică de cinci ori mai mult decât cererea internă, a declarat prim-viceministrul Politicii Agrare și Alimentației, Taras Vîsoțki. El a subliniat că anul acesta s-a semănat mult mai multă hrișcă decât în anii precedenți: „Așa că putem satisface pe deplin piața internă - prețul se va uniformiza. Situația este similară cu secară, ovăz și alte culturi”.

Regimentul Azov, masacrat în detenție

Forțele Armate ale Federației Ruse au bombardat locul de detenție a prizonierilor ucraineni, inclusiv a combatanților din regimentul „Azov” din satul Olenovka, regiunea Donețk, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Exploziile au avut loc pe teritoriul zonei industriale într-o clădire nouă, care trebuia să fie special echipată pentru detenția prizonierilor evacuați din Azovstal.

Potrivit Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării, amenajarea clădirii a fost finalizată recent, după care ucrainenii reținuți au fost transferați în acest spațiu. Se subliniază că exploziile de la Olenovka sunt o provocare deliberată și un act de terorism necondiționat.

Actul de terorism este asociat mercenarilor din gruparea „Wagner”, la comanda personală a proprietarului acesteia, Evgeny Prigojin. Organizarea și comiterea actului terorist nu au fost coordonate cu conducerea Ministerului Apărării al Federației Ruse.

Pe de altă parte, invadatorii ruși atribuie părții ucrainene săvârșirea unei „crime de război”, menită să reducă la tăcere deținuții care ar fi început să dea mărturii privind pretinse crime de război ale ucrainenilor.

Potrivit Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, scopul principal al atacului terorist a fost ascunderea faptelor de deturnare a fondurilor alocate pentru întreținerea prizonierilor de război ucraineni. Se știe că la 1 august o comisie de la Moscova trebuia să ajungă la „obiect” pentru a verifica gestionarea fondurilor și condițiile de detenție a prizonierilor.

Un alt scop al provocării este să obțină o creștere a tensiunii sociale în Ucraina datorită interesului mare al publicului față de soarta eroilor din Azovstal.

SBU a interceptat convorbiri telefonice în care invadatorii confirmă că trupele ruse sunt de vină pentru tragedia de la Oelenovka. Mai mult, judecând după videoclipurile disponibile în rețea, ferestrele din unele încăperi ale coloniei sunt întregi. Acest lucru indică faptul că epicentrul exploziei a fost situat în interiorul clădirii distruse, iar pereții acesteia au „stins” undele de explozie și au „protejat” localurile învecinate.

„Amploarea și viteza declanșării campaniei propagandiștilor ruși indică o acțiune planificată și organizată. Scopul „crimei Olenovka” este de a ascunde amploarea crimelor de război și torturii rusești, de a contracara acordurile de schimb, de a discredita Forțele Armate ucrainene și a armamentului de rachete străin care îi bagă în sperieți pe ocupanții ruși”.

Fondatorul regimentului Azov și liderul partidului Corpul Național Andrei Bilețki a anunțat o vânătoare pentru toți cei implicați în masacrul prizonierilor de la Olenovka. „Rusia nu a putut învinge Azovul în luptă deschisă, așa că încearcă să ne distrugă prin trădare”, a scris Bilețki.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a făcut apel la toți partenerii Ucrainei să ia atitudine față de masacrul din Olenovka.

Serviciul de patronat al regimentului Azov a informat că numele răniților și morților în prezent sunt în curs de stabilire. La fața locului au sosit reprezentanți ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Serviciul de Securitate al Ucrainei, Forțele Armate ale Ucrainei, Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei și Comisarul Radei Supreme pentru Drepturile Omului cer ca ONU și Comitetul Internațional al Crucii Roșii,  acționând ca garanți ai vieții și sănătății prizonierilor de război ucraineni, să reacționeze imediat la actul terorist comis de Federația Rusă și să trimită de urgență reprezentanții lor pentru eliberarea prizonierilor aflați la Olenovka.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.