Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 4 iunie

Ce prevăd recentele sancțiuni împotriva Rusiei?

Cel de-al șaselea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, include, în special, o interdicție a exportului de produse chimice și bunuri de înaltă tehnologie către Federația Rusă.

Pe lângă aceasta, noul pachet de sancțiuni include deconectarea a trei bănci rusești, inclusiv Sberbank, cea mai mare din țară, și a unei bănci din Belarus de la sistemul Swift, o interdicție de a furniza servicii sectorului petrolier al Federației Ruse, interzicerea a trei instituții media ruse implicate în diseminarea propagandei și interzicerea furnizării de servicii de consultanță operatorilor ruși.

Cât privește petrolul, se prevede că țările UE vor renunța la petrolul rusesc peste șase luni, la produsele petroliere - peste opt luni, dar restricțiile se aplică doar față de transporturile maritime și se face o excepție temporară pentru petrolul livrat prin conducte;

Mii de localități, milioane de vieți sfărâmate

Joe Biden a reiterat că Washingtonul nu va impune Kievului voința sa privitor la posibilele concesii teritoriale, dar va continua să-i consolideze capacitățile militare: „Acesta este teritoriul lor și nu le voi spune ce ar trebui sau nu ar trebui să facă.”

De la începutul invaziei, Rusia a tras în Ucraina 2.478 de rachete și a ocupat peste 2.600 de așezări. În total, Rusia a intrat în 3620 de așezări ale Ucrainei, dintre care 1017 au fost deja eliberate. În prezent, aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, care este de aproape 125 de mii de kilometri pătrați, se află sub controlul Rusiei.

Aceasta este mai mult decât teritoriul Belgiei, Țărilor de Jos și Luxemburgului, luate la un loc. Ucraina opune rezistență agresiunii ruse pe scară largă timp de 100 de zile. Experții spun că în viitorul apropiat Rusia poate ocupa cel mult regiunea Lugansk. În același timp, Kremlinul are în vedere capturarea Kievului și a Harkovului.

Amin Awad, secretar general-adjunct al ONU, coordonatorul din partea Organizației pentru criză din Ucraina, a spus că nu vor exista câștigători în invazia Rusiei în Ucraina: „Acest război nu are și nu va avea câștigători. Mai degrabă, am asistat la 100 de zile de pierderi - vieți, locuințe, locuri de muncă și viitor. Am asistat la distrugeri în orașe și orășele, sate și așezări.”

Tehnologiile occidentale dau performanță oricăror tinichele

În luna mai, reprezentanții Pentagonului au vizitat Ucraina și au studiat echipamentul militar rusesc capturat, scrie The New York Times. Potrivit publicației, experții au demontat muniția și echipamentele rusești, inclusiv sisteme de ghidare a rachetelor și telemetrii cu laser, și au descoperit că aproape toate includ piese provenite din SUA și UE: microcircuite, plăci de circuite imprimate, motoare, antene și altele. Publicația amintește că de la invazia rusă a Ucrainei, livrările de semiconductori din Occident către Rusia au scăzut cu 90%.

Și Lenin zicea despre importanța capturării telegrafului

Apelarea serviciilor de urgență din zona ocupată a regiunii Zaporojie poate fi efectuată numai către numerele rusești cu prefixul de țară +7. Potrivit lui Vladimir Rogov, membru al „consiliului administrației militare-civile” din regiunea Zaporojie, pentru a chema o ambulanță, poliția sau alt serviciu de urgență, acestea trebuie să fie accesate la numere din 11 cifre. Pentru persoanele care încă mai folosesc cartelele SIM ale operatorilor ucraineni, apelul va fi taxat ca un apel în străinătate.

Irlanda recunoaște genocidul ucrainean

Senatul irlandez a adoptat o rezoluție care califică invadarea Ucrainei drept genocid. În rezoluția adoptată se precizează că „acțiunile armatei ruse circumscriu criteriilor de genocid, stabilite de Convenția ONU pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid”. Documentul notează, de asemenea, că conducerea politică a Rusiei ar trebui să fie trasă la răspundere pentru crimele de război din Ucraina, scrie presa ucraineană.

Lupte crâncene la Severodonețk

Armata Ucrainei a recucerit 20% din teritoriul ocupat al Severodonețkului, acum rușii controlează mai puțin de jumătate din oraș, a declarat șeful administrației din Lugansk, Serhiy Gaidai. Iar purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Alexandr Motuzianik a anunțat că forțele armate ale Ucrainei au eliminat inamicul din două așezări de lângă Severodonețk - Metelkino și Belogorovka.

În nordul regiunii Herson, militarii ucraineni au eliberat deja peste 20 de localități. Potrivit șefului administrației locale, Gennadi Laguta, armata ucraineană înaintează spre sud.

Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) sugerează că contraofensiva forțelor armate ucrainene din regiunea Herson a risipit planurile Rusiei de a consolida controlul asupra teritoriilor ocupate din sud, forțându-i pe invadatori să se retragă pe poziții defensive nepregătite.

Cel care a pus zăvorul, spune că ușile sunt deschise

Putin a declarat că sunt „un bluf” afirmațiile că Rusia nu permite exportul de cereale ucrainene. El a asigurat că Federația Rusă nu va întreprinde niciun atac dinspre mare atunci când Ucraina va demina porturile sale.

Liderul rus mai crede că nu există probleme cu exportul de cereale din Ucraina, iar de îndată ce Kievul va curăța porturile de mine, cerealele vor putea pleca. Potrivit acestuia, Federația Rusă termină lucrările de deminare a porturilor aflate sub controlul său, iar prin acestea pot fi exportate cereale ucrainene. Putin a mai spus că Federația Rusă este pregătită să asigure transportul pașnic al cerealelor și intrarea navelor în Marea Azov și Marea Neagră. În plus, potrivit acestuia, cerealele ucrainene pot fi exportate prin Dunăre, Polonia și „cea mai ieftină cale” - prin Belarus, „dar atunci sancțiunile trebuie ridicate”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE