Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 20 iulie

Nasc nu numai eroi, dar și trădători

Volodymyr Zelenski, prin decretele sale, l-a demis pe vicepreședintele Serviciului de securitate (SBU) Volodymyr Gorbenko, precum și pe șefii SBU din cinci regiuni - Harkiv, Sumy, Poltava, Transkarpatia și Dnipropetrovsk.

Motivul oficial enunțat de președinte sunt trădările care au avut în rândurile „SBU” și Procuraturii. Într-un mesaj video, Zelenski a menționat reținerea recentă a lui Oleg Kulinich, fostul șef al Direcției principale a SBU din Crimeea. Potrivit anchetei, acesta lucra pentru serviciile speciale ruse și transmitea informații care conțineau secrete de stat. Alt angajat, de rang și mai înalt al SBU, Andrey Naumov, fost șef al securității interne a departamentului, a părăsit, în general, Ucraina cu câteva ore înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, iar ulterior a fost reținut în Serbia cu o sumă mare de bani nedeclarați.

Zvonurile despre o posibilă demitere, în special, a șefului Procuraturii au început să se răspândească în ianuarie, când se anunțase suspiciuni în privința celui de-al cincilea președinte, Petro Poroșenko. Atunci, Venediktova a decis să se distanțeze de situația incomodă, plecând în vacanță și încredințând autoritatea de a semna suspiciunea locțiitorului său.

Potrivit lui Zelenski, până astăzi au fost înregistrate deja 651 de procese penale de trădare și colaborare ale angajaților parchetului, organelor de urmărire preliminară și altor organe de drept. În special, peste 60 de angajați ai organelor de drept și ai „SBU” au rămas în teritoriul ocupat și lucrează împotriva Ucrainei.

Washingtonul „monitorizează situația” din guvernul ucrainean după demiterea șefului SBU și a procurorului general din cauza unor cazuri de trădare, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

El a spus că Departamentul de Stat „așteaptă cu nerăbdare informațiile” pe care le împărtășește partenerilor ucraineni pentru „a-i ajuta să adune dovezi pentru a-i aduce în fața justiției pe cei care ar fi putut săvârși crime de război și alte atrocități”.

Ucrainenii trec la standarde NATO

Primele 28 de tancuri Abrams au sosit în Polonia pentru a fi folosite pentru antrenamente, a declarat ministrul Apărării Mariusz Blaszczak. Aceasta este prima etapă a unui contract semnat în aprilie de furnizare în Polonia a 250 de tancuri Abrams în versiunea modernă, în locul celor trimise de autoritățile poloneze Forțelor Armate ale Ucrainei.

Ucraina va distruge flota rusă de la Marea Neagră și va recuceri Crimeea, a declarat pentru The Times adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Volodymyr Gavrilov. Potrivit acestuia, armata ucraineană își fortifică capacitatea și așteaptă arme cu rază mai lungă de acțiune înainte de a lansa un asalt. Totuși, curățarea Mării Negre a început deja cu Insula Șerpilor.

Gavrilov a declarat că Rusia trebuie să renunțe la Crimeea, dacă vrea să continue să existe ca stat.

Războiul va dura prin înfrângeri și victorii alternante

Pentru a-l potoli pe Putin, jucătorii globali pot încerca să impună stabilizarea unei linii de contact, din cauza căreia Ucraina riscă să piardă o parte din teritorii. Această presupunere a fost exprimată pentru „Glavred” de către un expert al Institutului Ucrainean pentru Viitor, Ilia Kus.

„Scenariul este foarte probabil. Puțini oameni cred într-o victorie completă a Ucrainei. Dacă Ucraina ar recuceri toate teritoriile ocupate după 24 februarie, aceasta ar fi o mare victorie pentru noi.

Nu văd astăzi o posibilitate de a returna toate teritoriile (inclusiv Crimeea) - mi se pare că nu avem forța și resursele pentru asta. (Încercarea) nu va avea loc, pentru că și noi suferim pierderi foarte grave", spune Kusa. „Adică acest război va dura, într-o formă sau alta, o perioadă lungă de timp. Și, prin urmare, sunt posibile situații foarte diferite - undeva vom pierde acum, undeva vom pierde mai târziu. Poate, acum vom pierde, apoi vom recupera. Va fi un proces lung, trebuie să te obișnuiești cu el", a explicat Kusa.

Nici Nord Stream 1, darmire Nord Strean II

Comisia Europeană se pregătește de situația că Nord Stream 1 nu va relua operațiunile pe 21 iulie, după încheierea oficială a lucrărilor programate de întreținere, scrie Bloomberg, citând o sursă de rang înalt: „Lucrăm pe ipoteza că nu va reveni în funcțiune”.

FMI a avertizat că oprirea completă a livrărilor de gaze rusești va duce la o recesiune în unele țări UE. În special, Ungaria, Slovacia și Cehia vor suferi cel mai mult, Italia, Germania și Austria vor avea constrângeri.

Totodată, Reuters a informat în ajun că după o pauză de zece zile Gazprom va relua pomparea volumului limitat de gaze de până la reparație.

Cu siguranță, ucrainenii câștigă războiul informațional

Experți străini s-au referit la ordinul președintelui Volodymyr Zelenski, puternic mediatizat, de a pregăti un plan de recucerire a teritoriilor din sud.

"Dacă intenționați să lansați o ofensivă, nu le veți spune rușilor despre asta. Veți dori să-i luați prin surprindere, să începeți să le atacați pozițiile înainte ca ei să-și adune întreaga forță militară", spune Charles Kupchan, profesor de relații internaționale la Universitatea Georgetown, cercetător la Consiliul pe Relații externe al Marii Britanii. O astfel de declarație, în opinia sa, poate fi adresată în primul rând ucrainenilor și comunității internaționale. În același timp, Kupchan, Zelensky reacționează și la multiplele mărturii de nemulțumire în rândul armatei și elitelor ruse față de mersul războiului.

„Încă de la început Zelenski și autoritățile ucrainene dau dovadă de pricepere în războiul informațional”, este de acord Max Hoffman, director pentru securitate națională și politică internațională la Centrul pentru Progresul American. „Ei balansează între demonstrarea nevoii lor disperate de ajutor occidental și menținerea speranței în rândul populației ucrainene că vor putea câștiga acest război”, a spus Hoffman pentru DW.

Criminalii spun că hoția se numește „naționalizare”

La Mariupol, autoritățile de ocupație au adoptat o „decizie” conform căreia, de ieri, toți cetățenii Ucrainei sunt privați de dreptul de a deține imobile în oraș. Proprietatea tuturor celor care nu s-au „înregistrat” va fi „naționalizată”. În spațiile locative vor fi cazate persoane conform „ordonanțelor”, a relatat consilierul primarului din Mariupol, Petr Andriușcenko.

El i-a avertizat pe locuitorii din Mariupol, care se vor muta în astfel de apartamente, că această decizie este absolut ilegală, „deci, dacă v-ați mutat deja, aveți grijă de averea altcuiva, în caz contrar veți răspunde conform legii”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.