Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 11 iunie

Moldova, la fel de scumpă pentru Austria ca Ucraina și Balcanii de Vest

Austria se va opune acordării Ucrainei a statutului de candidat de aderare la UE dacă statele din Balcanii de Vest și Moldova nu obțin același statut, a spus cancelarul acestei țări Karl Nehammer.

Ministrul de externe al Olandei Wopke Hoekstra a declarat că Țările de Jos vor decide privind statutul Ucrainei de candidat de aderare la UE după încheierea Comisiei Europene: „Comisia Europeană trebuie să ia o decizie rezonabilă cu privire la ceea ce trebuie de făcut”.

Consilierul prezidențial Mihail Podoliak a reacționat la această poziție: „Libertatea, concurența, drepturile omului - Țările de Jos au fost întotdeauna un model de democrație. Astăzi, ucrainenii plătesc un preț groaznic pentru ca să protejeze Europa liberă de lagărele rusești. Oare poporul nostru nu a plătit suficient de mult sânge pentru a obține șansa de a fi în familia UE?"

Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a spus că, în fiecare zi de ostilități Ucraina pierde până la o sută de uciși și până la 500 de răniți. Totodată, Biroul Președintelui dă o cifră de 100-200 de soldați pierduți zilnic pentru că ritmul livrărilor de arme către Ucraina este prea lent.

Înțelegerile cu mișeii au durat până s-a produs amăgeala

Serviciile de informații ale Ministerului Apărării au relatat că apărătorii Mariupolului, care erau dislocați la uzina Azovstal, au negociat ei înșiși cu rușii condițiile de evacuare. Comandanții garnizoanei Mariupol au luat parte la discutarea detaliilor de eliberare si izolare, care a avut loc pe 9 mai. Părțile au ajuns la o serie de înțelegeri, dintre care unele au fost încălcate deja de ocupanți.

Putin se crede Petru I

După ce a vizitat expoziția dedicată țarului rus Petru I, președintele Vladimir Putin, s-a comparat cu împăratul, care „nu a cedat nimic, ci a readus... A readus și a dat putere. Din toate câte se vede, destinul ne-a hărăzit și nouă să readucem înapoi și să întărim”.

În luna mai, prețurile de consum în Ucraina au crescut cu 2,7%

De la începutul anului, prețurile de consum în Ucraina au crescut cu 13,9%, iar în termeni anuali, inflația a ajuns la 18%. În același timp, prețul alimentelor a crescut cu 2,7% în luna mai față de 3,1% în aprilie. Cel mai mult, în luna precedentă a crescut prețul legumelor, fructelor și peștelui.

Înrolați în armată legală – judecați ca mercenari de structuri autoproclamate

Procesul britanicilor și marocanului în „DNR” echivalează cu o altă crimă rusă de război, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU pentru drepturile omului, Ravin Șamdasani: o condamnare la moarte a trei membri ai Forțelor Armate ale Ucrainei, dar și cetățeni ai statelor străine, luați prizonieri.

Șamdasani a mai remarcat că, din 2015, ONU notează că așa-numita „putere judecătorească” în autoproclamatele „republici” nu respectă garanțiile de bază ale unui proces echitabil, cum ar fi o audiere publică, independența și imparțialitatea justiției și dreptul de a nu fi obligat să depună mărturie.” Asemenea procese ale prizonierilor de război echivalează cu o crimă de război. În cazul pedepsei cu moartea, garanțiile unui proces echitabil sunt cele mai importante”, a subliniat Șamdasani.

Consilierul ministrul ucrainean de Interne Vadim Denisenko a declarat pentru The Guardian că Rusia dorește să facă ostatici pe doi britanici și un marocan condamnați la moarte. În opinia sa, în acest fel Kremlinul va încerca să facă presiuni asupra Occidentului în timpul discuțiilor de pace.

Secretarul de stat american Antony Blinken a denunțat decizia instanței de a executa trei străini: „Suntem serios îngrijorați de procesele false și condamnarea combatanților legali care servesc în Forțele Armate ucrainene. Facem apel la Rusia și împuterniciții săi să respecte dreptul umanitar internațional, inclusiv privind drepturile și protecția prizonierilor de război”.

Consilierul președintelui ucrainean Mihail Podoliak a comparat „LDNR” cu ISIS: „Trebuie să fi auzit că teroriştii ISIS au executat public oameni. „Condamnările la moarte” în „instanţele” inexistentelor „LDNR” dovedesc: nu există nicio diferenţă între ISIS şi „LDNR”. Diferența e una: ultimele sunt întreținute din banii pentru carburanți plătiți de unele state. Rusia trebuie să fie recunoscută ca o țară care sponsorizează terorismul”.

Amnesty International a declarat că sentința de „condamnare la moarte” a tribunalului separatist împotriva a trei militari străini ai Legiunii Străine încalcă grav dreptul internațional.

Din Nikolaev nu se vede Odesa, darmite Chișinăul

O escapadă a trupelor rusești prin Nikolaev spre Odesa este în prezent imposibilă, a declarat șeful administrației din Nikolaev, Vitaly Kim: „ Cât privește operațiunile pe mare, un atac doar al forțelor de asalt marine nu va da rezultatul dorit, se cere sprijinul și logistica de pe uscat.” Potrivit armatei, acum rușii nu au o astfel de posibilitate.

Rusia caută vulnerabilități în apărarea ucraineană în regiunea Severski Doneț și nu lasă încercările de a forța râul, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Alexandr Motuzianik. În același timp, el a remarcat că, în general, forțarea unui obstacol de apă este o operațiune foarte dificilă.

În cea mai scurtă noapte, ca armata hitleristă

Inamicul plănuiește să captureze Severodonețkul până pe 22 iunie, a declarat șeful administrației din Lugansk, Serhii Gaidai. El a mai spus că întreaga parte neocupată a regiunii Lugansk este supusă unor bombardamente puternice, iar în Severodonețk au loc lupte de stradă. În același timp, autostrada Lisiciansk-Bahmut rămâne sub controlul Ucrainei și nu există nicio amenințare de încercuire a trupelor ucrainene în regiunea Lugansk. Evacuarea „în surdină”, conform lui Gaidai, este posibilă doar din Lisiciansk și comunitatea Gornoe, existând și posibilitatea livrării ajutoarelor umanitare.

O țară cu „oameni morți spiritual”

Scriitorul, poetul și jurnalistul rus Dmitri Bîkov a numit Rusia o țară cu „oameni morți spiritual.

Cei mai de seamă reprezentanți ai rușilor „morți”, conform scriitorului, sunt președintele rus Vladimir Putin și slujitorul său, filologul și fost deputatul Dumei de Stat Zahar Prilepin. Mai mult, Bîkov este convins că nu doar liderul de la Kremlin este „mort”, ci întregul său regim. Se hrănește cu sânge uman, dar acest lucru nu îl ajută să învie, a spus el pe canalulYouTube Hodorkovski LIVE.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.