Războiul de pe Nistru din 1992 a fost moldo-rus, experţi

Războiul de pe Nistru din anul 1992 nu a fost dus cu forţele separatiste din Transnistria, dar cu Federaţia Rusă. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.

Directorul Centrului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, Anatol Ţăranu, susţine că separatismul transnistrean a fost creat de Federaţia Rusă pentru a-şi menţine influenţa geopolitică în zonă. „Federaţia Rusă a fost prima dintre republicile unionale care şi-a declarat suveranitatea, era şi logic ca acţiunile de separatism să apară mai întâi în Moldova. Moscova a creat această regiune separatistă pentru a menţine Moldova în albia fostei Uniuni Sovietice, iar mai apoi pentru a-şi menţine influenţa geopolitică în zonă”, a spus Ţăranu.

Anatol Ţăranu susţine că războiul de pe Nistru a fost unul moldo-rus. „Noi am pierdut atunci, deşi am luptat cu jertfire de sine, dar era imposibil să ţii piept unui adversar precum Rusia. Acum Federaţia Rusă apare ca parte negociatoare în formatul 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean. Consider că trebuie schimbat acest format, altfel aşa şi nu vom mai avansa în procesul de negocieri”, a adăugat analistul.

Profesorul universitar, Mihai Cernencu, a făcut o paralelă dintre situaţia de acum 23 de ani în Transnistria cu cea din Ucraina. „Noi , cetăţenii moldoveni, eram numiţi fascişti. La fel cum sunt numiţi şi ucrainenii de către separatiştii din raioanele de Est ale Ucrainei. La fel ca şi ucrainenii, şi noi am dus atunci un război cu Rusia”, a spus profesorul.

Oazu Nantoi, director de program în cadrul Institutului de Politici Publice, de asemenea, susţine că războiul din 1992 a fost unul moldo-rus. „Principalul argument care a fost luat în calcul de către CEDO în cazul lui Ilie Ilaşcu este Acordul de încetare a focului semnat de către Mircea Snegur şi Boris Elţin la 21 iunie 1992. Semnătura lui Igor Smirnov nu figurează pe originalul acestui document”, a spus Nantoi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.