Ratificarea Convenției de la Istanbul ar asigura prevenirea violenţei faţă de femei, forum

Ratificarea Convenției de la Istanbul  ar asigura în Republica Moldova prevenirea violenţei faţă de femei, protecţia victimelor violenţei, dar şi pedepsirea agresorilor. Convenţia ar spori dezvoltarea serviciilor specializate gratuite pentru victimele violenţelor, pentru a răspunde nevoilor femeilor - victime ale violenţei. Ratificarea convenției ar însemna că victimele vor primi un răspuns coordonat când vor raporta un act de violenţă, în funcţie de nevoi: servicii gratuite medicale, servicii de plasament sau asistenţă psihologică. Pe lângă servicii, Convenţia ar impune şi acţiuni de pedepsire a agresorilor, fapt ce va creşte încrederea victimelor în denunţarea partenerilor agresori. Precizările au fost făcute de Arina Țurcanu, avocată și expertă în domeniul combaterii violenței împotriva femeilor, în cadrul unui forum online cu genericul: „Cum oprim violența împotriva fetelor și femeilor aici și acum”, transmite IPN.

Arina Țurcanu a menţionat că studiile arată că în Republica Moldova 3 din 4 femei au fost supuse violenţei din partea partenerului. În opinia sa, cifrele sunt mult mai mari. „Cadrul normativ permite la moment victimelor violenţei de diferite forme să beneficieze de servicii de asistenţă psihologică gratuită, dar nu e implementat un mecanism prin care statul ar putea sa asigure aceste servicii într-un mod consecvent şi coordonat”, a spus avocata.

Pe lângă serviciile destinate femeilor-victime ale violenţei, Convenţia impune şi acţiuni pe segmentul de pedepsire a agresorilor. În 2016, Codul Penal al Republicii Moldova a suferit modificări în urma cărora anumite acte de violenţă care se soldează cu leziuni neînsemnate se pedepsesc contravenţional, cu muncă neremunerată în folosul comunităţii, pedeapsă care nu întotdeauna îi descurajează pe agresori să comită în continuare acte de violenţă în familie. „Ratificarea Convenţiei va creşte încrederea victimelor că, atunci când se dresează la organele de drept şi raportează un act de violenţă, vor primi o intervenţie promptă din partea autorităților pentru a fi protejate”, explică Arina Țurcanu.

Sub aspectul cadrului normativ şi sub aspectul practicilor, din 2016 Republica Moldova a înregistrat anumite progrese. Spre exemplu, există o nouă modalitate de protecţie a victimelor violenţei în familie.  Mai exact, a fost introdus ordinul de restricţie de urgenţă. Acesta se eliberează de poliție imediat când victima solicită intervenţia, ca rezultat al evaluării riscului. Ordinul în cauza protejează victima timp de10 zile, termen în care ea poate solicita instanţei de judecată măsuri de protecţie timp de până la 90 de zile.

Erik Wirkensjo, secretar al Ambasadei Suediei în Chișinău, s-a referit la practicile şi iniţiativele combaterii violenţei împotriva femeilor şi promovarea egalităţii de gen în Suedia, ţară cu o agendă feministă oficială. Potrivit lui, Suedia a avansat mult în ceea ce ţine de egalitatea de gen, dar violenţa bazată pe gen încă persistă. Subiectul a ajuns din nou pe agenda guvernului suedez după ce în două săptămâni, în primăvara acestui an, cinci femei au fost omorâte de partenerul lor de viaţă. Atunci, guvernul a analizat onest situaţia şi a încercat să identifice cauza şi măsurile care pot fi luate. S-au analizat atitudinile care se formează de la cea mai mică vârstă, când părinţii trebuie să înveţe băieţii să trateze fetele cu respect, iar fetele să nu accepte un comportament violent din partea băieților. „Am elaborat un plan de acțiuni pentru 10 ani, pentru a promova, combate violenţa faţă de femei, care include eforturi de prevenire, educaţie, asistenţă pentru victime şi lucru cu agresorii. Când vorbim de violenţa faţă de femei, cred că nu e ceva ce nu poate fi evitat. Violenţa faţă de femei nu e o chestiune de egalitate de gen, ci o luptă cu infracţiunile şi criminalitatea”, a opinat Erik Wirkensjo. După el, Convenția de la Istanbul  e cel mai avansat instrument în promovarea luptei cu violenţa fată de femei. Oficialul a îndemnat toate părţile semnatare inclusiv, Republica Moldova, să o ratifice.

Forumul promovează necesitatea combaterii cât mai urgente a violenței împotriva fetelor și femeilor. Evenimentul a fost organizat în contextul celebrării a 10 ani de la adoptarea Convenției de la Istanbul, care previne și combate violența domestică și violența în bază de gen și are ca scop crearea unui cadru legislativ care protejează femeile afectate de violență.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.