Rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară rămâne 2,65%

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menține la 2,65 % anual. Decizia a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), într-o ședință extraordinară desfășurată luni, 5 aprilie, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al BNM.

De asemenea, rămân neschimbate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight: 5,15% și, respectiv – 0,15 % anual.

Totodată, normele rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă au fost diminuate cu 2 puncte procentuale până la 28% din baza de calcul, iar norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă se menține la nivelul actual de 30% din baza de calcul.

Potrivit BNM, decizia respectivă continuă șirul de măsuri ale BNM pentru atenuarea impactului pandemiei și susține relansarea economiei prin impulsionarea cererii agregate. De asemenea, BNM sprijină trendul ascendent al activității de creditare, asigurând suficiența de lichidități adecvate în acest scop,  cu diminuarea costurilor de creditare în susținerea mediului de afaceri. Sprijinul este necesar și pentru a evita efectul „crowding out” odată cu creșterea cererii de finanțare din partea Ministerului Finanțelor.

La baza acestei hotărâri au stat analiza și evaluarea informațiilor asociate lichidității excesive în sistemul bancar. Astfel, după ce luna trecută a fost diminuată cu 2 puncte procentuale norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă, nivelul lichidităților s-a majorat până la 7,1 miliarde lei la data de 16 martie, însă, ulterior s-a diminuat încontinuu si a atins nivelul de 3,4 miliarde lei la ziua de astăzi. Această diminuare s-a produs, îndeosebi, pe seama achitării către stat a impozitelor de către agenții economici.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe 30 aprilie 2021.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.