Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis majorarea cu două puncte procentuale a ratei de bază aplicate la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, până la nivelul de 10,5 la sută anual. Cu două puncte procentuale au fost mărite și ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight, până la 12,5 la sută anual și, respectiv, 8,5 la sută anual. Rezervele obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă rămân la nivelul de 30 la sută din baza de calcul, transmite IPN.
Banca centrală precizează că hotărârea este dictată de tendința proinflaționistă la nivel extern, cu impact semnificativ pe plan local. Aceasta se manifestă prin accelerarea cotațiilor la materiile prime, produse alimentare și resursele energetice, la care se adaugă perturbările din lanțurile de producție și aprovizionare.
Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a precizat într-o conferință de presă că în Republica Moldova prețurile sunt vulnerabile la evoluțiile din mediul extern, alături de factorii locali. Trendul ascendent al inflației a fost susținut de creșterea prețurilor internaționale la produsele alimentare și la resursele energetice, fapt ce a determinat creșterea prețurilor și a tarifelor pe piața internă. Ajustarea tarifelor, creșterea prețurilor la carburanți, dar și dinamica ascendentă a salariilor au dus la majorarea costurilor pentru agenții economici, care treptat au introdus aceste cheltuieli suplimentare în prețuri.
În același timp, creșterea activității de consum este susținută de creșterea accelerată a creditării, mărirea salariilor din sectorul real, tendința scăzută a gospodăriilor de a economisi. Pentru a proteja veniturile reale și economiile cetățenilor și pentru a crea condiții pentru o creștere economică mai sănătoasă și mai durabilă pe termen mediu și lung, este necesar să fie descurajată cererea în exces. În acest context, sunt necesare măsuri de înăsprire a politicii monetarii, la care recurg băncile centrale, inclusiv cele din țări cu economii avansate, a explicat guvernatorul BNM.
„Decizia respectivă de politică monetară este orientată spre temperarea ritmurilor de creștere a creditelor pe seama majorării costurilor asociate, stimularea economisirii în detrimentul consumului imediat, precum și diminuarea presiunilor asupra deprecierii monedei naționale ca urmare a sporirii deficitului contului curent și balanței comerciale, alături de atenuarea efectului de dolarizare a depozitelor. Astfel, prin această decizie, BNM își consolidează poziția antiinflaționistă și, ajustând gradual instrumentele de politică monetară, monitorizează cu precauție reacția indicatorilor sectorului real și monetar la impulsurile decizionale”, se arată în raportul băncii centrale.
Rata anuală a inflației, în luna ianuarie 2022 a înregistrat 16,6 la sută, fiind superioară cu 2,6 puncte procentuale față de decembrie 2021. Evoluția respectivă a fost determinată de contribuția prețurilor la produsele alimentare (7,6 puncte procentuale), inflației de bază (4,2 puncte procentuale), prețurilor reglementate (2,9 puncte procentuale) și prețurilor la combustibili (1,9 puncte procentuale).