Incidenţa anemiilor la copii a fost anul trecut de 226,3 de cazuri la zece mii de copii – un indicator de şapte ori mai mare decât la adulţi şi se explică inclusiv prin faptul că adulţii, care merg mai rar la medic, deseori nu-şi cunosc statutul anemic. Datele au fost prezentate la şedinţa Consiliului pentru coordonarea Programului naţional de reducere a afecţiunilor determinate de deficienţa de fier şi acid folic până în anul 2017, transmite IPN.
Medicii de familie prescriu medicamente compensate cu preparate de fier şi acid folic copiilor până la 18 ani şi femeilor gravide.
Peste 39 de mii de persoane au beneficiat de tratamentul şi profilaxia anemiilor din contul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală.În total, medicii au prescris peste 75 de mii de reţete pentru medicamente compensate, în sumă de circa 5,3 milioane de lei. Cota femeilor gravide care au primit preparate de fier constituie 94,1%, iar a celor care au primit acid folic 81,1%.
Pe parcursul anului 2015 au fost importate 147,6 tone de făină de grâu fortificată cu fier şi acid folic ceea ce prezintă doar mai puţin de 1% din cantitatea totală de peste 35 de mii de tone. Cu toate acestea, Programul naţional prevede ca întreaga cantitate de făină din ţară să fie fortificată cu fier şi acid folic la toate întreprinderile din industria alimentară.
În anul 2015, incidenţa anemiilor a constituit 70,3 la zece mii populaţie, inclusiv 32,1 la adulţi şi 226,3 la copii.