Raportul privind realizarea acțiunilor din AA e cantitativ, nu și calitativ, opinii

Raportul privind realizarea Planului Național de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere pentru anii 2017-2019 este unul cantitativ, nu și calitativ. Rata de realizare anunțată, de 71,56%, este o estimare exagerată. De această părere sunt comentatori de la Chișinău, solicitați de IPN să dea o apreciere raportului pentru ultimii trei ani, prezentat la sfârșitul săptămânii trecute de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), transmite IPN.

Comentatorul politic Ion Tăbârţă menționează că ceea ce prezintă raportul MAEIE este transpunere, unde se urmărește ca actul legislativ național să fie adoptat în conformitate cu standardele europene, dar „cantitatea nu înseamnă calitate”. Cifra de 71,56% este optimistă. „Dacă s-ar face un control, pentru a vedea dacă este așa sau nu, posibil alte rapoarte alternative ar indica o cifră mai mică”, spune comentatorul.

Potrivit lui Ion Tăbârţă, problema este în implementarea calitativă a ceea ce se adoptă și se transpune, mai ales dacă o să privim asupra rapoartelor venite de la oficialii europeni, unde este indicat clar că anumite probleme au devenit deja cronice, precum corupția, problema în justiție au sistemul financiar bancar. „La noi deocamdată se transpune cantitativ, dar nu se implementează calitativ. Noi trebuie să avem rapoarte de funcționalitate a legilor, să vedem cum ele funcționează, care sunt rezultatele, ce schimbări au produs aceste documente”, susține Ion Tăbârţă.

Andrei Brighidin, membru al Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, director pentru dezvoltare la Fundația Est-Europeană, spune că, în esență, cele mai importante acțiuni din domeniul prevenirii și combaterii discriminării nu au fost realizate, deși o serie de măsuri imperative au fost asumate de către Guvern. În mod similar, este vorba și de măsurile esențiale privind protecția drepturilor omului.

Andrei Brighidin susține că autoritățile trebuie să înțeleagă că aceste angajamente sunt de fapt obligații fundamentale față de oameni, imediate, care nu se negociază. În opinia sa, oamenii au nevoie de aceste garanții pentru o viață cu demnitate, o viață în care fiecare beneficiază de oportunități egale și protecție egală din partea legii. „Dacă autoritățile susțin cu adevărat coeziunea socială, supremația legii și respectarea efectivă a drepturilor omului, atunci trebuie să adopte fără întârziere măsurile restante”, a spus Andrei Brighidin.

MAEIE a publicat vineri, 7 februarie, raportul privind realizarea Planului Național de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere pentru anii 2017-2019 . Potrivit MAEIE, evaluarea cantitativă indică implementarea acestuia în proporție de 71,56%, iar nivelul de realizare a capitolelor este calculat ținând cont exclusiv de acțiunile din PNAAA, având drept bază indicatorii de progres stabiliți.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.