Raportul de executare a bugetului de stat este conformă prevederilor reglementate, audit

Raportul Guvernului privind executarea bugetului de stat pe anul 2017 a fost întocmit în conformitate, iar executarea la venituri și cheltuieli, deficit și solduri aferente exercițiului bugetar încheiat la 31 decembrie 2017 corespund datelor evidenței sistemului de trezorerie. Este concluzia auditului financiar al Curții de Conturi privind executarea bugetului de stat și performanța datoriei publice pe anul 2017, prezentat în ședință publică, transmite IPN.

Prin Legea bugetului de stat pe anul 2017, au fost aprobate venituri în sumă de 33778,3 mln lei și cheltuieli –  37802,6 mln lei, cu un deficit bugetar de 4024,2 mln lei. Urmare a analizei exercițiului bugetar la situația din 31 decembrie 2017, s-a constatat că încasările la venituri au fost cu 169,1 mln lei peste nivelul prevederilor bugetare precizate. Cheltuielile au fost mai mici cu 2323,4 mln lei. Deficitul bugetar a fost mai mic cu 2492,5 mln lei  și a constituit 1531,7 mln lei. Astfel, exercițiul bugetar pe anul 2017 a înregistrat la venituri un nivel de executare a indicilor precizați de 100,5% și la cheltuieli – de 93,9%.

Referitor la aspectele financiare verificate, auditul denotă unele deficiențe, care în ansamblul lor nu influențează executarea de casă a bugetului. Printre acestea este neasigurarea verificărilor reciproce între Ministerul Finanțelor și Serviciul Fiscal de Stat privind contribuțiile obligatorii ale producătorilor de produse vitivinicole încasate pe parcursul anului 2017, în sumă de 20,3 mln lei. Contrar prevederilor legale, au fost efectuate restituiri TVA în contul achitării restanțelor contribuabililor la contribuțiile obligatorii ale producătorilor de produse vitivinicole în sumă totală de 9,1 mln lei.

S-a atestat, de asemenea, neînchiderea conturilor de trezorerie cu soldurile mijloacelor intrate temporar în posesie, în sumă totală de 830,6 mln lei, la șase ministere  reorganizate, precum și alocarea adițională a transferurilor cu destinație specială de către bugetele locale în valoare de 424,4 mln lei.

Au fost atestate și unele aspecte de neconformitate, precum ar fi: nerespectarea calendarului bugetar la elaborarea, aprobarea și raportarea bugetului de stat pentru anul 2017;  nerespectarea ordinii cronologice de achitare a documentelor executorii după data înregistrării setului de documente la Trezoreria de Stat și data achitării (constatându-se abateri în 144 cazuri, în sumă totală de 7,9 mln lei),  alocare repetată a mijloacelor din fondul de rezervă pentru aceleași cheltuieli (2,1 mln lei) și lipsa, în unele cazuri, a avizelor din partea Ministerului Finanțelor (2,2 mln lei) etc.

O problemă pentru sustenabilitatea bugetului de stat este creșterea continuă și ascendentă a dependenței financiare a bugetelor de alt nivel față de bugetul de stat, în special APL, transferurile către acestea de la bugetul de stat depășind de circa 2,5 ori veniturile proprii.

În cadrul aceleiași ședințe, din 28 mai, a fost examinat și Raportul auditului de performanță a managementului datoriei sectorului public pe anul 2017. Misiunea de audit a constatat că, la 31 decembrie 2017, datoria sectorului public a fost în scădere față de perioada similară din anul precedent. Soldul datoriei sectorului public a constituit 58451,7 mln lei, din care datoria externă – 34179,2 mln lei (1998,8 mln dolari SUA) și datoria internă – 24272,5 mln lei. În anul 2017, față de anul precedent, soldul datoriei sectorului public s-a diminuat cu 851,4 mln lei (1,4%). Comparativ cu anul precedent, ponderea datoriei sectorului public în Produsul Intern Brut la finele anului trecut a înregistrat o scădere cu 4,9 puncte procentuale, constituind 38,9%. 

Curtea de Conturi a recomandat consolidarea procesului de management al datoriei sectorului public, în special, al datoriei de stat, prin dezvoltarea managementului de supraveghere și monitorizare a portofoliului datoriei, riscurilor de sustenabilitate și vulnerabilitate, în scopul evitării riscurilor financiare adiționale pentru bugetul de stat. Ministrul finanțelor, Octavian Armașu a apreciat drept valoroase recomandările Curții pe marginea  rapoartelor de audit. Oficialul a menționat că între echipa de audit și angajații ministerului a fost o colaborare fructuoasă. În ceea ce privește unele necorespunderi de cifre, ministru a spus că acestea se explică prin reorganizarea unor autorități publice centrale și a trezoreriei la finele anului trecut.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.