Raportorul ONU cere închiderea de urgenţă a instituţiei medicale din Pavlovca

Raportorul special al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru sărăcie extremă şi drepturile omului, Magdalena Sepulveda, solicită autorităţilor de la Chişinău să ia măsuri urgente pentru a asigura protecţia deplină a drepturilor omului în cazul pacienţilor spitalului din Pavlovca, raionul Briceni. Raportorul a vizitat instituţia medicală şi a rămas şocată de condiţiile degradante de aici, transmite IPN.

Raportorul ONU a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, datele preliminare ale raportului său privind sărăcia extremă şi drepturile omului din Moldova. Magdalena Sepulveda a menţionat că pe parcursul misiunii în Moldova a vizitat secţia de psihoză-narco-tuberculoză a instituţiei medicale din satul Pavlovca, care este o filială  a Spitalului Clinic de Psihiatrie din Bălţi. „Am fost martorul unor încălcări şocante ale drepturilor omului comise împotriva celor 81 de pacienţi din secţia de psiho-narco-tuberculoză. Prin urmare, solicit închiderea imediată a acestei instituţii”, a  menţionat Magdalena Sepulveda.

Potrivit raportorului special al ONU, în blocul unde se află persoane bolnave de tuberculoză sunt spitalizate şi persoane care au alte afecţiuni, iar în saloanele în care sunt doar 10 paturi sunt spitalizaţi 11 bolnavi. Pacienţii care ajung în instituţia din Pavlovca pentru a trata tuberculoza sensibilă ajung să contracteze forme mortale ale acestei afecţiuni.

„Există dovezi concludente că pacienţii sunt puşi să muncească pe un teren agricol de 15 hectare. Mulţi dintre pacienţii care lucrează în câmp sunt pe moarte, iar medicii instituţiei spun că muncile agricole sunt, de fapt, terapie ocupaţională, care nu se remunerează”, a mai spus raportorul special al ONU.

Magdalena Sepulveda a mai spus că, din informaţiile pe care le are, instituţia din Pavlovca nu este acreditată de către Ministerul Sănătăţii şi trebuie să fie închisă în regim de urgenţă. Toţi pacienţiei trebuie să beneficieze de tratament adecvat în cadrul altor instituţii sau la domiciliu, în funcţie de starea de sănătate. În cazul în care dovezile demonstrează încălcarea vădită a drepturilor omului, toate persoanele responsabile trebuie trase la răspundere penală.

Raportorul special al ONU pentru sărăcie extremă şi drepturile omului, Magdalena Sepulveda, efectuează o vizită în Republica Moldova în perioada 8-14 septembrie, la iniţiativa Guvernului de la Chişinău. În iunie 2014, raportorul ONU va prezenta concluziile finale al vizitei sale în Moldova printr-un raport final, care va fi prezentat în cadrul sesiunii a 25-a a Consiliului pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.