Raportorii OSCE/BIDDO fac recomandări pentru scrutinul din 29 iulie
Raportul final al Misiunii de Observare a Alegerilor OSCE/BIDDO pentru R. Moldova, făcut public la 16 iunie, subliniază că nu au existat suficiente date care să susţină acuzaţiile opoziţiei privind fraudarea alegerilor din 5 aprilie de către partidul de guvernământ (PCRM).
„Dreptul la o verificare echitabilă a reclamaţiilor făcute de partidele politice de opoziţie cu privire la presupuse neregularităţi în timpul procesului electoral a fost încălcat”, constată raportorii. Totodată, ei îndeamnă ca scrutinul din 29 iulie să nu să se mai desfăşoare în acelaşi climat tensionat, transmite Info-Prim Neo.
În raportul final, OSCE vine cu o serie de recomandări pentru autorităţile de la Chişinău. Acestea ţin, în special, de îmbunătăţirea cadrului juridic. OSCE s-a arătat îngrijorat de interdicţia alianţelor preelectorale, limitarea dreptului de a ocupa funcţia de deputat pentru deţinătorii cetăţeniei multiple şi de procentul pragului electoral.
„Independenţa radiodifuzorului public ar putea fi consolidată, inclusiv prin elaborarea unor practici editoriale imparţiale pentru a oferi publicului o raportare echitabilă, critică şi pluralistă”, notează OSCE/BIDDO.
„Instituţiile publice ale mass-media ar trebui să elaboreze o politică editorială neutră, obiectivă şi informativă. Raportarea subiectelor ar trebui să fie echilibrată, inclusiv şi atunci când sunt reflectate activităţile autorităţilor de stat”, se precizează în raport.
OSCE anunţă că va trimite observatori pentru a supraveghea alegerile legislative anticipate. În declaraţia preliminară a OSCE, publicată pe 6 aprilie, se spune că, deşi au fost respectate multe angajamente ale OSCE şi Consiliului Europei, mai sunt necesare îmbunătăţiri ulterioare pentru a asigura un proces electoral fără intervenţii administrative inoportune şi pentru a spori încrederea publică.