Raportori ONU reclamă nivelul înalt de tortură în R. Moldova
Raportori ONU reclamă nivelul înalt de tortură şi alte forme inumane de tratament în R. Moldova. Concluziile au fost făcute publice vineri, 11 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite Info-Prim Neo.
Raportorii au menţionat că maltratarea persoanelor în arest este un fenomen foarte des întâlnit. Bătăile severe cu pumni şi bastoane de cauciuc, şocurile electrice, plasarea acelor sub unghii sunt metode utilizate deseori pentru a obţine confesiuni de la suspecţi, inclusiv în regiunea transnistreană. Deşi legislaţia le garantează dreptul de a depune plângere, victimele torturii au puţine şanse să se facă auziţi, a menţionat Manfred Nowak, raportor ONU.
Potrivit raportorului ONU, Yakın Ertürk, cu toate că egalitatea de gen este promovată prin lege, femeile se confruntă cu atitudini înrădăcinate de tip patriarhal şi stereotipuri care perpetuează poziţia subordonată a acestora în familie şi în societate. Violenţa domestică se consumă în linişte şi nu este recunoscută oficial de către societate sau chiar de către femeile abuzate, fiind acceptată ca o normalitate a vieţii private în aceeaşi măsura de către bărbaţi, cât şi de femei.
Conform sursei citate, instituţiile de protecţie ale victimelor violenţei nu sunt suficiente. Există un singur adăpost destinat victimelor violenţei domestice şi copiilor acestora. În contextul unui fenomen al migraţiei ilegale, femeile devin victime ale sclaviei din punct de vedere a condiţiilor de muncă şi al traficului în diferite reţele, a subliniat Yakın Ertürk.
Raportorii ONU recomandă autorităţilor moldovene să implementeze strategii de monitorizare a cazurilor de tortură, inclusiv prin alocarea de resurse bugetare şi resurse umane. Pentru a evita concepţiile greşite şi prejudecăţile cu privire la caracterul violenţei împotriva femeilor este nevoie, spun experţii, de planuri de acţiuni pentru implementarea legilor şi politicilor în domeniu.
La fel, în baza noii legi a migraţiei de muncă precum şi a acordului de mobilitate cu Uniunea Europeană şi altor acorduri bilaterale, este nevoie de măsuri decisive pentru a regla fluxul de migranţi şi ratifica Convenţia Internaţională cu privire la protejarea drepturilor tuturor muncitorilor migranţi şi membrilor familiei acestora, amu menţionat experţii.
În ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane, Manfred Nowak recomandă, introducerea mecanismelor de depunere a plângerilor într-un mod accesibil şi confidenţial, stabilirea unei investigaţii şi punerea sub acuzare a celor găsiţi vinovaţi de fapte de tortură, reducerea la doar 48 ore a timpului de reţinere în custodia poliţiei. La fel, este recomandat accesul la examinări medicale independente, fără interferenţe din partea reclamanţilor în procesul de judecată a cazului şi transferul izolatoarelor de detenţie temporară de sub autoritatea Ministerului de Interne către Ministerul Justiţiei.
Concluziile celor doi experţi ONU vor fi prezentate într-un mod mult mai detaliat în rapoartele care vor fi prezentate Consiliului privind Drepturile Omului al Naţiunilor Unite.
Raportorii ONU se află în Moldova în perioada 4-11 iulie curent cu scopul de a evalua situaţia privind tortura, relele tratamente şi violenţa împotriva femeilor, dar şi în rândul deţinuţilor.