Raportor ONU: Pentru fiecare euro investit în apă obţinem 7 euro ca profit
În clipa în care o ţară a decis să investească în alimentarea cu apă şi sistemele de canalizare, această decizie se dovedeşte a fi crucială, care ulterior duce la dezvoltarea ţării. De acestă părere este raportorul special al ONU privind dreptul omului la apă potabilă sigură şi sanitaţie, Catarina de Albuquerque. „Investirea în domeniul alimentării cu apă este o decizie politică inteligentă, care promovează realizarea mai multor drepturi umane – dreptul la sănătate, la muncă etc. Pentru fiecare euro investit în apă şi canalizare obţinem 7 euro ca profit”, a notat raportorul ONU în cadrul unei conferinţe internaţionale la Chişinău.
Catarina de Albuquerque a declarat că asigurarea cu apă este o obligaţie asumată de Republica Moldova şi statul nu poate lipsi pe nimeni de acest drept, nici chiar cele mai vulnerabile pături sociale. Potrivit oficialului, dacă o ţară include toate grupurile şi nu permite marginalizarea celor săraci, înseamnă că are cu adevărat progrese. „Dreptul la apă nu trebuie să fie gratuit, dar preţul oricum trebuie să fie rezonabil, astfel ca şi cei săraci să poată să-şi permită să plătească pentru ea”, a menţionat raportorul.
Raportorul ONU a declarat că Republica Moldova a fost examinată de experţi ai ONU în domeniul drepturilor sociale, care s-au arătat îngrijoraţi de nivelul scăzut al accesului la apă potabilă. Republica Moldova a fost aleasă una dintre cele 50 de ţări unde au urmează a fi iniţiate consultări naţionale pe marginea priorităţilor de asigurare cu apă.
Conform datelor Ministerului Mediului, în Republica Moldova 45% din populaţia ţării nu are acces la sisteme de calitate de aprovizionare cu apă potabilă, iar 65% – la sisteme de canalizare.