Raportor ONU: Biserica Ortodoxă are o poziţie excesiv de predominantă în Moldova
Republica Moldova a realizat progrese semnificative în domeniul drepturilor omului, inclusiv în domeniul libertăţii religiei şi a credinţei, însă rămân anumite obstacole legate de „poziţia excesiv de predominantă a Bisericii Ortodoxe”, potrivit concluziilor preliminare enunţate de Heiner Bielefeldt, Raportor Special ONU pentru libertatea de religie sau convingeri, în cadrul unei conferinţe de presă de totalizare a vizitei sale în R. Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Raportorului ONU a menţionat că a rămas uimit de obstacolele care reies din poziţia excesiv de predominantă a Bisericii Ortodoxe, ceea ce vine în contradicţie cu prevederea constituţională a unui stat laic, precum şi de intoleranţa unor grupuri ortodoxe faţă de minorităţile religioase.
„Grupuri extremiste merg până-ntr-acolo, încât să ceară în mod explicit, de multe ori de o manieră agresivă, menţinerea adepţilor altor confesiuni – cum ar fi protestanţii, evreii şi, în special, musulmanii – într-o poziţie marginalizată. Deşi aceste grupuri extremiste par să reprezinte doar o minoritate mică, aparent, ei nu sunt criticaţi în cadrul Bisericii, ceea ce conduce la percepţia că dânşii vorbesc, oarecum, în numele credincioşilor ortodocşi din ţară, în general, precum şi cu aprobarea tacită a autorităţilor Bisericii”, a subliniat Bielefeld.
Astfel, Raportorul ONU cheamă la mai multă comunicare în acest domeniu. „Relaţia dintre adepţii diferitelor religii şi credinţe, în general pare să fie una paşnică. Cu toate acestea, observând interacţiunea între membrii diferitor grupuri religioase, am avut impresia că încă mai trebuie dezvoltată cultura de comunicare interreligioasă”, a declarat el.
Raportorul a remarcat că, pentru o respectare nediscriminatorie a libertăţii religiei sau a credinţei, este nevoie de o cultură publică de apreciere a diversităţii. „Aş dori să încurajez Guvernul să preia conducerea în acest sens şi să emită o lege anti-discriminare, care ar facilita comunicarea interreligioasă în Moldova. Apreciez faptul că Ministerul Educaţiei de la Chişinău a luat decizia de a introduce în sistemul de învăţământ obiectul religia, fapt care duce la o dezvoltare a comunicării religioase”, a remarcat Heiner Bielefeldt.
„Am remarcat multe semne de bunăvoinţă şi exemple pozitive de angajament profesional, lucruri care oferă un bun motiv pentru a vedea perspectivele pentru drepturile omului în această ţară”, a mai spus Heiner Bielefeldt.
Profesor în domeniul drepturilor omului şi politicilor privind drepturile omului, Heiner Beilefeldt a fost numit Raportor Special ONU privind libertatea de religii sau convingeri în 2010.