Raport: date.gov.md este puţin atractiv pentru jurnalişti

Jurnaliştii şi activiştii societăţii civilă utilizează foarte puţin informaţiile de pe portalul cu date deschise – date.gov.md – din cauza mai multor deficienţe de sortare a datelor. Potrivit autorului raportului privind cele mai deschise instituţii publice, Dumitru Lazur, acest portal trebuie îmbunătăţit pentru a fi folosi ca sursă reală de informaţii. Raportul a fost lansat de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Autorul a subliniat, la o conferinţă de presă la IPN, că la capitolul utilitatea datelor publice, comparativ cu luna mai 2013, a crescut semnificativ procentajul celor care consideră că datele sunt utile – de la 47% la 71%, şi a scăzut numărul respondenţilor care cred că seturile de date sunt puţin utile – de la 41% la 20%. În plus, niciun jurnalist sau reprezentant al societăţii civile nu consideră că seturile de date ar fi inutile, pe când în mai 2013 – 3% din respondenţi le credeau inutile.

Au răspuns la chestionar 40 de jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile. 47% dintre aceştia au spus că au utilizat cel puţin o dată portalul. Comparativ cu evaluarea precedentă, procentajul celor care folosesc informaţia de pe date.gov.md în activitatea lor a crescut de la 28% la 47%.

Similar perioadei precedente de monitorizare, unele ministere şi instituţii de stat sau publice nu se implică deloc sau doar ocazional în deschiderea datelor cu caracter public pe portalul date.gov.md. O altă problemă este imposibilitatea de a sorta seturile de date, în funcţie de domeniul de activitate al instituţiei sau de an. Lipsesc datele sistematizate pe anii trecuţi. Unele seturi de date nu sunt complete şi nu există un format unic de publicare a datelor.

Autorul recomandă schimbarea principiilor de funcţionare a portalului, în conformitate cu necesităţile jurnaliştilor şi societăţii civile. Pentru a asigura o mai mare accesibilitate a datelor publicate pe date.gov.md, se recomandă identificarea unor criterii clare de stabilire a spectrului complet de date guvernamentale care trebuie deschise de fiecare instituţie în parte. Dumitru Lazur a specificat că majoritatea jurnaliştilor folosesc mai mult datele publicate pe site-urile oficiale ale instituţiilor publice, de aceea se recomandă interconectarea portalului guvernamental cu paginile web oficiale.

Nadine Gogu, director CIJ, şi-a expus speranţa că pe viitor portalul date.gov.md va conţine toate informaţiile cu caracter deschis şi va putea fi folosit de mass-media ca o sursă reală pentru efectuarea investigaţiilor şi altor materiale chiar din birou.

Raportul este parte componentă a proiectul „Guvernare deschisă pentru o societate informată şi activă”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent şi Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, în perioada martie 2013 –martie 2014, la iniţiativa şi cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros Moldova.

  • nadine gogu despre importanta portalului pentru jurnalisti.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.