Accesul persoanelor cu dizabilități în instituțiile publice deseori este imposibil din cauza lipsei rampelor de acces. Chiar și acolo unde acestea există, de multe ori nu respectă standardele solicitate, fiind construite doar de dragul bifei. O spune Raicu Radu, președinte al Asociației Persoanelor cu Dizabilități „Egalitate”.
Într-o conferință de presă la IPN, ONG-istul a insistat că accesibilitatea în instituii este importantă pentru toți, persoanele cu dizabilități sunt parte a societății și au aceleași drepturi ca și toți ceilalți. Fiecare instituție de stat sau privată trebuie obligată prin lege să asigure accesul persoanelor cu dizabilități, iar dacă nu o face să fie lipsită de autorizație de funcționare.
Radu Raicu spune că, deși apar tot mai multe pante, nu se ține cont de normativele în vigoare la construcția acestora, iar ca rezultat ele nu pot fi folosite. Persoanele cu dizabilități locomotorii nu întotdeauna pot ajunge la un bancomat, în magazin sau în alte locuri în care au nevoie.
Președintele Asociației Persoanelor cu Dizabilități „Egalitate” spune că e necesară o reformă a digitalizării, dar și de îmbunătățirea accesului persanelor cu dizabilități în instituțiii. Radu Raicu vine cu îndemnul către autorități să facă mai ușoară viața peroanelor cu dizabilități cu o infrastructură care răspunde necesităților acestora.
ONG-istul s-a referit și la încălcarea dreptului la muncă al persoanelor cu dizabilități prin lipsa stimmulării angajării acestora. Potrivit lui Radu Raicu, din 182 de mii de persoane cu dizabilități, 170 de mii au dreptul la muncă, ceea ce este un lucru îmbucurător, deoarece acese persoane pot contribui la bugetul public-național pentru a avea mai târziu pensie pentru limita de vârstă. Spre regret, puțini angajatori sunt hotărâți să ia la muncă persoane cu dizabilități, iar autoritățile întreprind prea puțin pentru a-i motiva să o facă.
Președintele Asociației Persoanelor cu Dizabilități „Egalitate” recomandă reviziuirea legislației muncii, implicit instituirea unei cote a persoanelor cu dizabilități angajate. De exemplu, din fiecare 100 de persoane angajate cinci să fie din rândul celor cu dizabilități.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.