Ramis Yunus: În procesul lansat de reformatare a lumii, Moldova trebuie să-și facă cunoscute interesele sale

Agresiunea Federației Ruse în Ucraina a declașat niște procese similare, ca putere și efect, cu un al treilea război mondial și, în mod obiectiv, în urma acestuia trebuie să aibă loc o reformatare a lumii. În acest proces, Republica Moldova trebuie să-și găsească locul și să-și anunțe interele. De această părere este Ramis Yunus, expert american în geopolitică, transmite IPN.

„Așa a fost după primul și cel de-al doilea război mondial. Și, în această nouă ecuație, state ca Ucraina, Moldova, Georgia, Azerbaidjan, trebuie să-și facă cunoscute și să-și promoveze înteresele”, a declarat Ramis Yunus, expert american în geopolitică, în cadrul unui interviu pentru Moldova 1 la emisiunea „Dimensiunea Diplomatică”.

Ramis Yunus a mai menționat, că Ucraina acționează acum pe calea cea dreaptă. Ea își focusează atenția pe integrarea euroatlantică, dar intensifică colaborarea și cu China, statele din Africa și America Latină.

„În acești 30 de ani, Occidentul Colectiv a avut un comportament instabil: ba bine, ba rău. Dar, în toate cazurile, UE și SUA, porneau de la propriile interese. Iată de ce și Ucraina, Moldova, Georgia, Azerbaidjan, la fel, trebuie să se ghideze de propriile interese, să calculeze pe căt de profitabile sunt pentru ele interesele altor state. Acest pragmatism caracteristic puterilor mari, ca SUA, UE, China, trebuie să devină îndispensabil și Moldovei, Ucrainei, Georgiei. Trebuie să înțelegeți că, interesele lor trebuie să coincidă cu ale voastre. Acolo unde nu coincid, păstrați distanța, căutați-vă alți parteneri, în primul rând, prin vecinătatea apropiată”, a spus Ramis Yunus.

Referindu-se la o așa-nimită „revoluție geopolitică”, expertul american a opinat că, reformatarea va avea loc mai degrabă cu participarea SUA și Chinei, iar Rusia va lipsi de la această masa a negocierilor.

„Prezența armelor nucleare nu este un atu de bază. Dacă în Ialta anului 1945 erau doar două state care dețineau arme nucleare, acum sunt 8 sau 9. Numărul statelor „nucleare” poate crește. Acum, în primul rând, se ia în calcul volumul PIB-ului, după care nivelul de dotare militară. Și aici comparabile sunt doar SUA și China. Dacă calculăm PIB-ul SUA împreună cu cel al statelor aliate, G7, atunci acesta constituie 65% din PIB-ul global. China deține 20%, iar restului lumii îi revine doar 15%. Deci, Ialta 2.0 poate fi înfăptuită doar cu China”, a conchis Ramis Yunus.

În opinia expertului, în această reformatare a lumii, vor fi restructurate sau constituite din nou, toate structurile înternaționale, inclusiv ONU, care în prezent se arată impotentă de a face față scopurilor și obiectivelor pentru care a fost fondată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.