Raionul Cahul, considerat model în eliminarea muncii copilului în agricultură
Raionul Cahul este un model al businessului agricol, care îmbină profitul cu responsabilitatea socială. Aceasta este concluzia Echipei de Monitorizare a Codului de Conduită privind eliminarea muncii copilului în agricultură şi industria alimentară, care recent s-a deplasat la Cahul pentru a vedea dacă există cazuri în care copiii sunt trimişi la muncile câmpului, în loc să meargă la şcoală.
În discuţiile cu directorii instituţiilor de învăţământ din raion, aceştia au opinat că tradiţiile moldovenilor de educare a copiilor prin muncă ar trebui să fie transformate într-un modul teoretic, din care copiii să cunoască cum cresc legumele, iar partea practică să fie pe lotul şcolar, se spune într-un comunicat de presă al echipei de monitorizare, citat de Info-Prim Neo.
Echipa de Monitorizare a Federaţiei Naţionale a Patronatului în Agricultură şi Industrie Alimentară promovează, începând cu anul 2005, proiectul „Combaterea muncii copiilor în sectorul agricol al Moldovei”, realizat cu sprijinul Biroului Organizaţiei Internaţionale a Muncii pentru Activităţi cu Organizaţiile Patronale (ILO-ACT/EMP) şi implementat cu susţinerea Guvernului Norvegiei.
Proiectul are drept scop sensibilizarea comunităţilor şi patronilor privind problema muncii copiilor, crearea unei atitudini de intoleranţă faţă de cele mai grave forme ale muncii copiilor, încurajarea patronilor să angajeze minori numai în conformitate cu prevederile legii.