Radu Marian: Polemica dintre opoziție și guvernare nu se axează pe soluții

Polemica dintre opoziție și guvernare, pe parcursul existenței Republicii Moldova, nu s-a axat pe politici, soluții și discutarea problemelor reale ale cetățenilor, ci pe jocuri politice și de culise care dintotdeauna s-au perindat în politicul moldovenesc. Este timpul de schimbat această retorică. Declarația a fost făcută de către Radu Marian, membru al Biroului Permanent Național al Partidului Acțiune și Solidaritate, la dezbaterile publice cu tema: „Calitatea clasei politice: importanța, starea actuală și căile de îmbunătățire”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Radu Marian își exprimă speranța că odată cu apariția unor noi partide în politica moldovenească, a unor noi generații de politicieni, va fi posibil de schimbat situația din prezent. Potrivit lui, partidul pe care îl reprezintăare o viziune pe termen lung de dezvoltare a țării, ceea ce a lipsit Republicii Moldova de la obținerea independenței. În opinia lui Radu Marian, democratizarea partidelor politice este ceva vital pentru schimbarea situației din Republica Moldova. „Factorul fundamental care să asigure democratizarea partidelor este finanțarea lor”, susține Radu Marian.

În opinia membrului Biroului Permanent Național al PAS, modul în care sunt finanțate, în prezent, partidele politice din Republica Moldova, nu are cum să faciliteze democratizarea partidelor și să asigure schimbarea clasei politice. Potrivit lui, partidele cele mai influente la ziua de astăzi, au un singur centru de finanțare.

„Modul în care se finanțează partidele în Republica Moldova nu are cum să faciliteze democratizarea partidelor. Același PDM care are un singur centru de finanțare, prin domnul Plahotniuc, același PSRM care se finanțează din același cerc restrâns cu domnul Dodon și așa mai departe. În condițiile în care banii vin de la un singur centru de conducere nu ai cum să facilitezi democratizarea în partid și atunci orice fel de discuție a schimbării clasei politice nu-și are sensul”, este de părere Radu Marian.

El a afirmat că PAS se diferențiază substanțial de astfel de metode de finanțare pentru că este primul partid din istoria țării care are finanțare democratică, fiindcă de la donatori integri în mod transparent, lucru care este fundamental pentru partid și va ajuta la promovarea oamenilor în politică după meritocrație.

Radu Marian susține că în Republica Moldova clasa politică este așa cum este, deoarece politicienii evită să răspundă direct la subiecte. „Discursurile politice sunt pline de lucruri de suprafață, deseori nefondate, care nu își au locul în cadrul situațiilor atestate la ziua de astăzi. Și atunci are loc acea deturnare de la problemele reale cu care se confruntă Republica Moldova”, a conchis Radu Marian.

Dezbaterile publice „Calitatea clasei politice: importanța, starea actuală și căile de îmbunătățire”, constituie ediția a 78-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.