Federația Rusă este singura care încalcă neutralitatea Republicii Moldova prin menținerea ilegală a unui contingent de trupe în stânga Nistrului. Opinia aparține directorului Institutului Euro-Atlantic pentru Consolidarea Rezilienței, Radu Burduja, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice „Cum își apără Rusia și România cetățenii din afara hotarelor”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, neutralitatea Republicii Moldova nu înseamnă că țara trebuie să fie izolată și privată de parteneriate strategice în domeniul apărării.
Autoritățile de la București au propus un proiect de modificare a legii apărării naționale, astfel încât România să poată trimite trupe în străinătate pentru apărarea propriilor cetățeni. Expertul în domeniul militar, Radu Burduja, spune că inițiativa îi vizează, inclusiv, pe cetățenii români aflați pe teritoriul Republicii Moldova și oferă președintelui României posibilitatea de a acționa în cazul unei agresiuni militare sau în cazul unor acțiuni teroriste.
„Președintele țării, în mod expres, poate da ordine prin decret pentru a accelera acțiuni de ordin militar. Pentru că, de regulă, aceste acțiuni sunt restricționate în timp. De aceea, este necesară luarea deciziilor rapide. E vorba nu doar de declarațiile de război sau conflicte mari, ci chiar atunci când sunt necesare intervenții într-o țară pentru a declanșa o operațiune antiteroristă. În aceste cazuri președintele primește mai multe pârghii pentru a acționa. Acest aspect nu se regăsește la noi, în Republica Moldova, și poate ar fi cazul ca legislația noastră să fie modificată în acest sens. Asta nu înseamnă că, în caz de urgență, președintele României nu se va consulta sau nu va cere opinia Parlamentului, dar dacă va fi necesară o decizie rapidă, legislația va permite acțiuni rapide, ca forțele armate să aibă temei legislativ ca să declanșeze acțiunile de intervenție”, a spus directorul Institutului Euro-Atlantic pentru Consolidarea Rezilienței, Radu Burduja.
Potrivit expertului, singura țară care încalcă neutralitatea Republicii Moldova este Rusia, care-și menține ilegal trupele în stânga Nistrului. Statutul de neutralitate nu împiedică Republica Moldova să-și consolideze capacitățile de apărare, spune Radu Burduja.
„Singura care încalcă neutralitatea Republicii Moldova este Federația Rusă prin aflarea ilegală a contingentului de trupe ruse pe teritoriul nostru. Neutralitatea nu înseamnă că noi trebuie să fim izolați, lipsiți de protecție și nu înseamnă că nu trebuie să avem capacități ca să ne apărăm. Neutralitate nu înseamnă că noi nu trebuie să dezvoltăm parteneriate strategice în scopul apărării”, a explicat Radu Burduja.
Expertul a dat exemplul Israelului, care deși nu este stat membru NATO, a beneficiat de asistența țărilor membre pentru a doborî rachetele și dronele lansate de Iran. Potrivit lui, țările NATO pot oferi un sprijin similar Ucrainei și Republicii Moldova.
„Săptămâna trecută a avut loc un precedent relevant, care poate fi atribuit și situației de aici. E vorba de atacul Iranului lansat asupra Israelului, când o coaliție creată din mai multe țări a asistat Israelul în a doborî rachetele și dronele lansate. Acesta este un precedent important pe care poate să-l invoce și Republica Moldova și Ucraina. Președintele Zelensky deja a spus că în Israel poate fi utilizată această metodă, deși Israelul nu face parte din NATO, este o țară neutră, dar toți au sărit în ajutorul Israelului. Același mecanism poate fi aplicat pentru a ajuta Ucraina, dar și pentru a ajuta Republica Moldova”, a mai spus Radu Burduja.
Dezbaterea publică la tema „Cum își apără Rusia și România cetățenii din afara hotarelor”, este ediția a 304-a din ciclul de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Acțiunea are loc cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.