În peisajul mediatic din Republica Moldova este foarte important să existe radiofonie românească și nu numai românească, ci de limba română, care să aducă un mesaj clar, concis și adevărat, înainte de toate. Este mesajul pe care l-a transmis Corneliu Rusnac, redactorul șef al Radio Chișinău, la conferința de marcare a 80 de ani de când postul de radio a început să emită între Prut și Nistru, transmite IPN.
„Sunt sigur că relansarea în anul 2011 a Radio Chișinău a însemnat mult, pentru că distrugerea acestui post în 1940 a fost o crimă istorică”, a spus Corneliu Rusnac. Redactorul șef a precizat că, în viitor, postul va însemna nu doar emisie pe unde radio, ci și pe internet, inclusiv pe rețelele de socializare.
La eveniment a fost prezent Georgică Severin, președinte director general al Societății române de radiodifuziune, care a declarat pentru IPN că Radio Chișinău este membru cu drepturi egale al familiei radiourilor teritoriale ale Societății române de radiodifuziune. „Având în vedere contextul social și politic unde activează, Radio Chișinău este un membru al familiei noastre care are mai multe probleme, mai multe griji, iar noi, cei de la București, încercăm, în limitele legale, să îl ajutăm să se descurce”, a spus Georgică Severin.
Georgică Severin a precizat că Radio Chișinău este cea mai de încredere sursă de informații pe care o au cetățenii Republicii Moldova.
Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, a declarat că vocea Radio Chișinău este o voce puternică a românismului în Republica Moldova. „Faptul că reprezentantul Guvernului României vine să vă salute, înseamnă că noi contăm pe dumneavoastră. Radio Chișinău poate contribui la crearea acelui spațiu comunicațional comun între România și Republica Moldova, spațiu care este esențial pentru ca România să își poată face cum trebuie treaba aici, potrivit angajamentelor pe care România le-a luat față de Republica Moldova”, a spus Daniel Ioniță.
Radio Chișinău a fost înființat pe 8 octombrie 1939 de Societatea română de radiodifuziune sub numele de Radio Basarabia. Postul a fost distrus de armatele sovietice în anul 1940, iar pe 1 decembrie 2011 a revenit pe unde cu denumirea Radio Chișinău.