R. Moldova va elibera documente de călătorie şi buletine de identitate beneficiarilor de protecţie umanitară
R. Moldova va elibera documente de călătorie şi buletine de identitate persoanelor cărora le-a acordat protecţie umanitară. Parlamentul a aprobat joi, 25 octombrie, un proiect de lege în acest sens.
Ambele acte pentru beneficiarii de protecţie umanitară se vor elibera pe un termen de un an.
Ministerul Afacerilor Interne a explicat necesitatea introducerii acestor prevederi în legislaţie prin faptul că, în prezent, persoanele beneficiare de protecţie umanitară sunt documentate cu scrisori de protecţie, valabile timp de o lună, care sunt reînnoite la expirarea valabilităţii. În baza acestui document beneficiarul de protecţie umanitară se bucură de dreptul şederii legale pe teritoriul R. Moldova, însă în lipsa unui document de identitate, persoana nu-şi poate realiza dreptul de a fi angajată în câmpul muncii, de a beneficia de un tratament identic cu cel acordat cetăţenilor R. Moldova în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, dreptul de a încheia căsătorie, dreptul de a obţine permis de conducere şi alte drepturi prevăzute de legislaţie.
De asemenea, în lipsa unui document de călătorie, beneficiarii de protecţie umanitară nu-şi pot realiza dreptul la libera circulaţie.
În conformitate cu legislaţia, protecţia umanitară se acordă străinului care a fost forţat să părăsească ţara sa de origine din cauza unor primejdii care ameninţă viaţa sau libertatea sa, ca urmare a violenţei apărute în situaţii de conflicte armate naţionale sau internaţionale, sau de agresiune din exterior; riscă în ţara sa de origine să fie supus torturii, pedepselor sau tratamentelor crude, inumane sau degradante. Protecţia umanitară poate fi de asemenea acordată pentru alte motive umanitare, cum sunt violările în masă ale drepturilor omului, sau în baza altor motive prevăzute de legislaţia R. Moldova, precum şi în baza temeiurilor expuse în Concluziile Comitetului Executiv al înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.