R. Moldova rămâne a fi una dintre ţările europene cu cea mai înaltă rată de răspândire a tuberculozei
R. Moldova rămâne a fi una dintre ţările europene cu cea mai înaltă rată de răspândire a tuberculozei, deşi situaţia s-a ameliorat considerabil în ultimii ani, constată directorul general al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Gary Linden.
Sursa citată a menţionat marţi, 25 septembrie, în deschiderea unei conferinţe la Chişinău care marchează finisarea proiectului USAID de Fortificare a Controlului Tuberculozei în Moldova, lansat în 2003, că eforturile depuse pe parcursul ultimilor 4 ani ar trebui să continue.
Printre realizările de bază ale proiectului experţii americani au evidenţiat: renovarea laboratoarelor de diagnosticare a tuberculozei, pregătirea cadrelor medicale, îmbunătăţirea sistemului de monitorizare şi informarea populaţiei despre simptomele şi tratamentul TB.
Ministrul Sănătăţii, Ion Ababii, a comunicat că într-o perioadă scurtă au fost renovate şi modernizate Laboratorul Naţional şi alte 3 laboratoare de referinţă, au fost instruiţi mai mult de 1800 medici de familie şi a fost creat un sistem eficient de monitorizare a pacienţilor bolnavi.
Proiectul USAID de Fortificare a Controlului Tuberculozei în Moldova, lansat de Alianţa Americană Internaţională pentru Sănătate (AIHA) în septembrie 2003, a fost implementat în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, Institutul de Ftiziopneumologie, Programul Naţional de Control al TB. Parteneri internaţionali ai proiectului sunt: Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Fondul Global de Combatere a HIV/SIDA, TB şi Malariei, şi alte organizaţii implicate în activităţi de control al tuberculozei.
Potrivit statisticilor oficiale, în 2006 în Moldova erau la evidenţă 5,4 mii bolnavi de tuberculoză, inclusiv 4,3 mii cazuri noi. Aproape 800 de persoane s-au stins din viaţă în anul trecut din cauza acestei maladii