R. Moldova face totalurile realizărilor obţinute pe perioada deţinerii preşedinţiei CEFTA
R. Moldova este prima ţară care a exercitat preşedinţia deplină (pe parcursul unui an întreg) în cadrul Acordului Central European de Comerţ Liber (CEFTA), reînnoit în a doua jumătate a anului 2007. Această perioadă se remarcă prin numeroase realizări, a menţionat viceministrul economiei şi comerţului Tudor Copaci miercuri, 11 februarie, în cadrul conferinţei de totalizare a activităţilor desfăşurate de Moldova cât a deţinut mandatul, transmite Info-Prin Neo.
Printre realizări Tudor Copaci a numit majorarea schimburilor comerciale între R. Moldova şi statele CEFTA. Dacă în 2006-2007 schimburile comerciale au însumat 14 mln dolari, atunci în 2008 au atins 25 mln dolari, inclusiv exporturile – 14,4 mln dolari, în creştere cu 6 mln dolari faţă de 2007, a spus viceministrul. Cele mai active exporturi ale mărfurilor moldoveneşti sunt operate în Serbia, Muntenegru, Macedonia şi Albania.
Pe perioada deţinerii de către Moldova a preşedinţiei în acest aranjament regional a fost lansată activitatea Secretariatului CEFTA, au fost organizate trei şedinţe importante ale subcomitetelor CEFTA la Chişinău, Podgorica (Muntenegru) şi Belgrad (Serbia). La acestea, au fost examinat subiecte ce ţin de comerţul regional cu produse agricole, valorificarea cotelor prevăzute în acord, eliminarea barierelor tarifare şi netarifare în schimburile comerciale dintre ţările semnatare, a subliniat Tudor Copaci. La reuniunea Comitetului Mixt CEFTA, din 8 octombrie, la Chişinău, au fost negociate şi semnate acorduri privind recunoaşterea multilaterală a certificatelor de origine a produselor şi privind schimbul de informaţii vamale şi date statistice între ţările membre ale acordului.
„Moldova a înregistrat succese în ce priveşte edificarea unor structuri CEFTA , precum şi în ce priveşte consolidarea relaţiilor comerciale între ţările semnatare ale acordului. Credem că aceste succese constituie o bază bună, urmînd ca activităţile respective să fie continuate de actuala preşedinţie deţinută de Muntenegru”, a declarat Wolfgang Behrendt, şeful Direcţiei politice şi economice a Delegaţiei Comisiei Europene în RM.
Jo Declercq, lider de echipă al proiectului TACIS, prin care a fost oferită asistenţă Moldovei pe parcursul preşedinţiei în CEFTA, a spus că este un semnal bun evoluţia pozitivă a Moldovei. Acordul este de importanţă economică, dar şi politică pentru Moldova, avînd în vedere opţiunea RM de integrare europeană, întrucât UE urmăreşte cu atenţie toate activităţile în cadru acestui acord regional. „Aprofundarea relaţiilor comerciale cu ţările membre CEFTA, desfăşurarea unor acţiuni coordonate şi bine puse la punct va constitui un element important atunci când Moldova va negocia cu UE un acord de comerţ liber aprofundat”, a menţionat Jo Declercq.
Pentru anul curent în cadrul CEFTA se preconizează finalizarea negocierilor şi extinderea preferinţelor comerciale în domeniul comerţului cu produsele agricole, extinderea cooperării cu UE şi alte structuri internaţionale, elaborarea şi promovarea unor proiecte comune.
CEFTA este un acord regional cu un extins grad de liberalizare în special a comerţului cu produse industriale, cu mecanisme transparente de aplicare a măsurilor de protecţie comercială şi mecanism propriu de soluţionare a litigiilor comerciale. La produsele agricole CEFTA prevede în unele cazuri taxe sau cote, urmând ca acestea să fie anulate treptat. Din Acordul Central European de Liber Comerţ au făcut parte iniţial Ungaria, România, Bulgaria şi alte ţări, care au devenit mai apoi membre ale UE. În 2007 Acordul reînnoit a fost semnat de Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Muntenegru, Croaţia, Serbia, UNMIK Kosovo şi R. Moldova.