R. Moldova a regresat la capitolul prevenirea şi combaterea corupţiei
Indicele Percepţiei Corupţiei (IPC) în R. Moldova a scăzut în anul curent, comparativ cu anii 2005 şi 2006, arată un raport al Transparency International Moldova. Moldova s-a plasat doar pe locul 113 într-un clasament de 180 de ţări, faţă de situaţia din anul trecut când a ajuns pe locul 81 din 163 de ţări.
Scăderea indicelui denotă un regres în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei, a declarat, miercuri, 26 septembrie, într-o conferinţă de presă, directorul executiv interimar al Transparency International Moldova, Efrim Obreja.
Potrivit lui Obreja, funcţionarii publici nu conştientizează pe deplin pericolul corupţiei, iar în unele instituţii publice se denotă o atitudine formală sau superficială referitor la implementarea Strategiei Naţionale de Prevenire şi Combatere a Corupţiei. Asupra situaţiei mai influenţează şi faptul că până în prezent nu au fost adoptate Legea cu privire la codul de conduită al funcţionarului public, Legea cu privire la conflictul de interese, precum şi Legea cu privire la finanţarea partidelor politice şi campaniilor electorale. De asemenea, nu s-a ajustat legislaţia naţională la convenţiile internaţionale în ce priveşte imunitatea unor categorii de persoane şi răspunderea penală pentru infracţiunile de corupţie.
Directorul executiv interimar al Transparency International Moldova susţine că autorităţile s-au axat mai mult pe combaterea corupţiei, dar nu pe prevenirea fenomenului.
Scăderea indicelui demonstrează că avem mari rezerve la acest capitol, dar nicidecum faptul că autorităţile antrenate la realizarea Strategiei Naţionale de Prevenire şi Combatere a Corupţiei nu au înregistrat succese, a menţionat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Victor Colin, şef de direcţie al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC).
Potrivit sursei citate, în activitatea anticorupţie sunt respectate standardele Uniunii Europene, lucru remarcat de experţii europeni. Diminuarea fenomenului corupţiei este una din priorităţile actuale ale reformelor din ţară. La diminuarea IPC în anul 2007 a contribuit, în opinia oficialului de la CCCEC, şi seceta, şi neacceptarea vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă, care au afectat economia ţării.
IPC se calculează la o scară de la 0 la 10,unde „0” semnifică cel mai înalt nivel al percepţiei corupţiei, iar „10” – cel mai scăzut. În ce priveşte Comunitatea Statelor Independente, R. Moldova cu 2.8 puncte s-a situat pe locul 3, fiind devansată de Georgia şi Armenia.
În anul 2005, R. Moldova s-a plasat pe locul 95 din 159 de ţări.