PVE solicită Maiei Sandu să creeze un consiliu consultativ privind protecția mediului

Partidul Verde Ecologist (PVE) solicită președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, să creeze un consiliu consultativ pe problemele securității ecologice, protecției mediului, schimbărilor climatice, care va propune soluții legate de respectarea dreptului constituțional al fiecărui cetățean la un mediu sănătos, va implementa prevederile de mediu din Acordul de Asociere RM-UE și va promova principiile de dezvoltare conform ”Pactului Verde European”, transmite IPN.

Într-o declarație, PVE constată că, odată cu schimbarea conducătorilor, nu se schimbă și atitudinea iresponsabilă a guvernanților față protecția mediului.

„În ultimele două decenii, autoritățile centrale și locale ale Republicii Moldova doar au mimat îngrijorarea lor față de starea mediului. Conform ultimilor studii în domeniu, starea mediului în Republica Moldova este într-o situație dezastruoasă la toate capitolele și este considerată o problemă majoră a societății noastre, care poate afecta viitorul durabil al generațiilor următoare. Corupția, indiferența, incompetența autorităților sunt responsabile de faptul că avem foarte puține păduri, simțim insuficiență drastică de apă potabilă, inclusiv pentru irigare, ne scufundăm în deșeuri, iar solurile deja nu mai sunt fertile cum au fost. În aceste condiții, atitudinea neglijentă și lipsa acțiunilor urgente din partea conducerii de vârf ar putea în scurt timp crea o catastrofă ecologică urmată de un ecocid”, se arată în declarație.

PVE atenționează asupra faptului că UE a aprobat „Pactul Verde European”, menit să devină, conform preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, „noua strategie de creştere” a Uniunii Europene. De asemenea, Uniunea Europeană în 2019 a identificat pentru Parteneriatul Estic, din care face parte și Republica Moldova, cinci obiective de politică pentru perioada de după 2020, unul dintre ele fiind reziliența în materie de mediu și la schimbările climatice.

PVE mai cere guvernului de la Chișinău să includă securitatea ecologică drept prioritate majoră în negocierile Planului Indicativ Multianual 2021 – 2027 al UE pentru țara noastră, să lanseze urgent un Program național de reabilitare ecologică a râurilor mici pentru perioada 2021- 2030 și să instituie un moratoriu, pe o perioadă de cinci ani, la orice tăiere de pădure,

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.