Activistul civic Ghenadii Ciorba, fost deținut politic, afirmă că puterea de facto din regiunea transnistreană, susținută de holdingul Sheriff, nu admite vreo critică la adresa sa, iar orice tentativă de a spune adevăruri este curmată, inclusiv prin utilizarea așa-ziselor „instanțe de drept” . Sunt persecutați și reprezentanții mediului de afaceri care se opun holdingului. „Astăzi, puterea din regiunea transnistreană se bazează pe frica oamenilor față de păpușarul întruchipat de Victor Gușan și marionetele sale. Această putere, pentru a se menține, face totul ca oamenilor să le fie frică de ea”, a declarat Ghenadii Ciorba într-o conferință de presă la IPN.
Activistul civic a menționat că un exemplu al fărădelegilor din regiunea transnistreană sunt cazurile lui Oleg Horjan și Serghei Mirovici, căror le-au fost fabricate dosare penale pentru că au îndrăznit să vorbească public despre aceste fărădelegi și au dat și numele celor vinovați. Ghenadii Ciorba spune că a simțit pe propria piele „justiția” din regiunea transnistreană. În baza unui dosar fabricat, s-a aflat în detenție timp de 13 luni. „Am fost condamnat conform articolelor politice „de serviciu”: insultarea președintelui și îndemnuri publice la acțiuni extremiste, la o pedeapsă de trei ani și trei luni de închisoare, cu executare. Însă, după reacția promptă și apăsată a structurilor internaționale, prin hotărârea curții supreme a PMR, pedeapsa a fost modificată în una cu suspendare”, spune activistul.
Vadim Krasnoselski, interpusul holdingului Sheriff, a ajuns „președinte” după alegerile din 2016, iar acum aspiră la un nou mandat. „Compania Sheriff este o structură economică oligarhică, care monopolizează și care practic a privatizat regiunea transnistreană. Până nu demult, unica sursă de venit a acestei companii erau scheme dubioase de livrare a spirtului, a produselor de tutun, produselor alimentare etc. Având resurse financiare enorme, această companie este un izvor de corupție, și nu doar în stânga Nistrului, dar și în toată Republica Moldova, fapt ce pune în pericol statalitatea per general”, a spus Ghenadii Ciorba.
Nadejda Bondarenco, activistă civică, a menționat că, acum 30 de ani, oamenii nici nu se puteau gândi ce vremuri vor ajunge: că vor fi distruse fabricile, nu vor exista locuri de muncă, vor fi discrepanțe enorme între câștiguri și cheltuieli etc. În regiune, practic toată puterea este în mâinile holdingul Sheriff, care a început cu sfera economică și a ajuns și la politică.
Nadejda Bondarenco a mai spus că Oleg Horjan, unicul deputat de opoziție din așa-zisul soviet suprem, care astăzi este în detenție pe un dosar fabricat, a pledat mereu pentru separarea mediului de afaceri de politică. A pledat pentru eliminarea monopolurilor și pentru crearea unui mediu concurențial sănătos. Dar holdingul a îndepărtat toți concurenții incomozi, asigurându-i lui Krasnoselski victoria chiar înainte să se desfășoare așa-zisele „alegeri prezidențiale”, stabilite pentru 12 decembrie.