Punctul cheie al negocierilor este partajarea portofoliilor, Alexandru Tănase

Un proces de negocieri constă în partajarea portofoliilor, acesta  este punctul cheie. Deciziile nu se iau de grupuri de persoane, ci de către liderii de partid, a spus fostul prim-vicepreşedinte al PLDM, Alexandru Tănase, actualmente preşedinte al curţii constituţionale (CC) în cadrul emisiunii „În Profunzime”.Pornind de la experienţa negocierilor anterioare, el a spus că în realitate la negocieri practic nu se disuctă nimic, iar toate deciziile le iau liderii partidelor, transmite IPN.

Alexandru Tănase a precizat că acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană 2 a fost pus la punct după o discuţie de circa jumătate de oră dintre liderul PLDM, Vlad Filat, şi prim-vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, iar negocierile anterioare nu au avut vreun rol anumit.

„Atunci a cerut Ghimpu Ministerul de Interne şi Procuratura Generală, fapt pentru care era ridiculizat. După care se încheieau negocierile şi ne înţelegeam ce anunţăm presei şi astfel am compromis noţiunile de „principii şi valori”. În ultima zi, înainte de posibila dizolvare a Parlamentului, Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc au avut un schimb de discuţii de o jumătate de oră, după care s-a anunţat care este formula acordului. Până seara decizia a fost adoptată şi s-a făcut acordul, care în fond a fost primit de la partenerii europeni, după un model al europenilor”, a spus Alexandru Tănase.

Potrivit lui, în cadrul negocierilor se ţine cont de ponderea fiecărui partid. „Atâta timp cât partidul mai mare nu are voturile suficiente, s-ar putea ca partidul mai mic să fie mai important decât partidul mai mare. Ceea ce se întâmplă la noi este ceva inedit. Deciziile sunt simple. Partidele politice în funcţie de ponderea pe care o au, au şi anumite pretenţii. Dacă ai cel mai mare număr de voturi, desigur că vei dori Ministerul Finanţelor,  vei dori Ministerul de Interne, ca să ai un cuvânt important de spus”, a menţionat ex-liberal-democratul.

Partidele componente ale AIE 2 negociază condiţiile de constituire a unei noi majorităţi parlamentare după demiterea Guvernului pe 5 martie 2013.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.