Instituirea punctelor migraţionale de control pe linia administrativă care separă cele două maluri ale Nistrului nu va forma o frontieră internă. Cetăţenii moldoveni care locuiesc pe malul stâng al Nistrului nu vor fi afectaţi de adoptarea legii respective şi nu vor avea impedimente de circulaţie, susţine ministrul afacerilor externe şi integrării europene Natalia German, transmite IPN.
„Chişinăul niciodată nu va disloca poliţia de frontieră. Noi vom avea o singură frontieră de est, cea dintre Republica Moldova şi Ucraina”, a spus Natalia Gherman. Ministrul de externe a subliniat că în cadrul punctelor migraţionale nu se va face control, ci doar se va duce evidenţa străinilor. „Locuitorii din regiunea transnistreană nicidecum nu vor avea impedimente în ceea ce priveşte libertatea de circulaţie”, a spus Natalia German. Ministrul de externe a adăugat că guvernul de la Chişină nu urmăreşte să stabilească frontiere între cele două maluri sau să efectueze presiune.
Stefano Manservisi, Director General pentru Afaceri Interne din cadrul Comisiei Europene, susţine că instituirea punctelor migraţionale de control nu a fost o condiţie a Comisiei Europene sau a statelor Uniunii Europene. Oficialul european a adăugat că decizia legislativului moldovenesc de a adopta în ultimă lectură proiectul de lege în acest sens este una lăudabilă. „Salutăm spiritul acestei legi, care va oferi o libertate de circulaţie pentru toată lumea, exact ce ne propunem să obţinem în ultimă instanţă prin liberalizarea regimului de vize”, a spus Stefano Manservisi.
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat vineri, 11 octombrie, în ultimă lectură proiectul de lege privind instituirea a 6 puncte migraţionale de control pe linia administrativă dintre cele două maluri ale Nistrului. Decizia legislativului moldovenesc a stârnit reacţii din partea administraţiei de la Tiraspol, care au învinuit autorităţile de la Chişinău de intenţia de a crea o frontieră internă.