Deputații Partidului Socialiștilor anunță că vor înregistra în Parlament repetat proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, însă într-o nouă redacție. După ce legea a fost declarată neconstituțională, socialiștii declară că vor urma reacții dure. Săptămâna viitoare, în fața Curții Constituționale va fi organizată o acțiune de protest, transmite IPN.
Într-o conferință de presă, deputatul Vlad Batrîncea a declarat că PSRM este profund indignat de hotărârea Curții Constituționale. „Repet, noi nu vom admite ca Curtea să substituie Parlamentul Republicii Moldova, care este organul superior reprezentativ în această țară. Noi nu vom permite ca un grup de cetățeni să decidă în locul întregului Parlament. Doi, evident că vom recurge la mai multe măsuri și evenimente care vin să restabilească ordinea de drept și prin declarații din partea Parlamentului, și prin alte acțiuni”, menționat Vlad Batrîncea.
„Proiectul nostru a prevăzut foarte clar că, în afară de limbă de stat, există și limba rusă, care este limbă de comunicare a unei bune părți de populație. Este vorba despre cel puțin o treime. Și ea nu încalcă în niciun fel drepturile oamenilor care vorbesc limba de stat”, a notat deputatul.
La conferința organizată la sediul PSRM, a fost prezent și ministrul în exercițiu al justiției, Fadei Nagacevschi. Acesta a declarat că Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost un demers al Parlamentului pentru protecția drepturilor fundamentale ale omului. Potrivit lui, „scopul acestei legi a fost garantarea dreptului la acces la informație, la a comunica oficial cu autoritățile de stat în limba pe care o cunoști mai bine, la acces la justiție. „În măsura în care nu există această legea, se încalcă o serie de garanții fundamentale”, a mai spus Fadei Nagacevschi. Acesta a mai spus că va sesiza partenerii de dezvoltare și misiunile diplomatice pentru a le prezenta protestul și poziția Guvernului cu privire la situația creată și cu privire la riscurile de destabilizare a situației.
Curtea Constituțională a declarat joi, 21 ianuarie, neconstituțională Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul de lege a fost adoptat pe 16 decembrie 2020 de PSRM, împreună cu deputații din Platforma Pentru Moldova, din care face parte și Partidul Șor. În hotărârea Curții se menționează că menționarea limbii ruse are, în Constituție, un caracter exemplificativ și nu îi conferă limbii ruse, în Republica Moldova, un statut deosebit de cel al altor limbi vorbite pe teritoriul țării – ucraineană, găgăuză, bulgară, romani etc.