PSRM și PAS – pe baricade după decizia Curții Constituționale

O decizie contradictorie care sfidează recomandările anterioare ale Comisiei de la Veneția. Este reacția deputaților PSRM la decizia judecătorilor Curții Constituționale de a permite dizolvarea Parlamentului și anunțarea datei alegerilor anticipate. De cealaltă parte, deputații PAS salută decizia Curții și le recomandă tuturor formațiunilor politice să înceapă pregătirile pentru noul exercițiu electoral, notează IPN.

Deputații PSRM califică decizia de ieri a Curții Constituționale drept o sfidare a tuturor normelor constituționale și-i aseamănă pe cei trei judecători ai Curții care s-au pronunțat în favoarea dizolvării Parlamentului cu membrii Curții din vremea regimului Plahotniuc.

„Am asistat la o decizie contradictorie a Curții Constituționale. Nu știu când a mai fost în istoria țării când 2 din 5 judecători au avut o opinie separată față de ceilalți. Prin acest aviz Curtea Constituțională a pus cruce pe jurisprudența anterioară a Curții, a sfidat recomandările Comisiei de la Veneția. Astăzi s-a produs și o ruptură în unitatea Curții”, a spus deputatul PSRM, Vasile Bolea în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

De cealaltă parte, reprezentanții PAS le recomandă socialiștilor să se conformeze deciziei Curții și să nu-și irosească energia în polemici inutile, ci să înceapă pregătirile pentru anticipate.

„Salutăm decizia Curții. Argumentele noastre, precum că au fost întrunite ambele condiții de dizolvare a Parlamentului, au fost acceptate de Înalta Curte. Este o decizie pe care au așteptat-o și cetățenii. Așteptăm momentul semnării decretului, să fie stabilită data alegerilor anticipate și partidele să înceapă pregătirile pentru anticipate”, a spus președintele interimar PAS, Igor Grosu.

Potrivit legii, Parlamentul nu poate fi dizolvat pe perioada stării de urgență. Decizia Legislativului de a institui stare de urgență pentru o perioadă de2 luni a fost contestată la Curtea Constituțională, pe motiv că deputații nu pot solicita plenului decretarea stării de urgență. Potrivit legii, această prerogativă aparține fie Guvernului plenipotențiar, fie președintelui țării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.