PSRM se opune inițiativei de retragere din Adunarea Interparlamentară a CSI

Partidul Socialiștilor condamnă anunțul președintelui Parlamentului, Igor Grosu, cu privire la retragerea Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a CSI. Formațiunea lansează o campanie națională pentru păstrarea calității de membru în CSI, transmite IPN.

„Actualii lideri ai Moldovei, care au venit la putere în 2020-2021, nu au mandat să distrugă legăturile istorice ale țării noastre, acumulate de-a lungul secolelor, inclusiv pe parcursul celor 30 de ani de Independență a Republicii Moldova. Ei au promis poporului un guvern onest și integru, au promis să lupte împotriva criminalității și corupției, majorarea salariilor și a pensiilor, dezvoltarea democrației și a libertății de exprimare, protecția drepturilor omului. Ei nu au mandatul de a face experimente geopolitice care divizează societatea”, afirmă socialiștii.

Potrivit PSRM, Republica Moldova nu va supraviețui fără a-și păstra calitatea de membru deplin al CSI, fără a consolida legăturile politice, economice, sociale și spirituale cu țările din spațiul eurasiatic.

„O decizie privind modificarea principiilor constituționale ale suveranității și neutralității țării, retragerea din CSI sau orice altă modificare a status-quo-ului geopolitic al Republicii Moldova poate fi luată doar în baza unui referendum național. Președintele Maia Sandu și partidul PAS, chiar și dacă au o majoritate parlamentară, nu au dreptul să ia astfel de decizii în numele întregului popor al Moldovei”, se arată într-un comunicat de presă.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat în această dimineață că a fost luată decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente. Potrivit lui, după 30 de ani, a devenit foarte clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu a ajutat-o să rezolve conflictul transnistrean și să scoată armata rusă de pe teritoriul statului. CSI este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS pentru a menține țările ex-sovietice în sfera sa de influență, a menționat oficialul în cadrul unei conferințe de presă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.