Deputații din Partidul Socialiștilor au sesizat Curtea Constituțională în legătură cu procedura de desemnare de către președinta țării a candidatului la funcția de premier. Potrivit lor, șefa statului ar fi încălcat prevederile constituționale, iar procesul de consultare cu fracțiunile parlamentare a fost mimat, transmite IPN.
Vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea, secretarul executiv al PSRM, a declarat că fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a fost anunțată despre consultări cu 40 de minute înainte de începerea lor. În acel moment era deja anunțat și briefingul care urma să fie susținut de președintele țării.
„Este clar că deja exista un scenariu și Parlamentul a fost ignorat în acea situație. Noi suntem 32 de deputați și era nevoie de timp ca să ne convocăm, să luăm decizii, dar, cu părere de rău, fracțiunea noastră a fost obstrucționată”, a menționat Vlad Batrîncea.
Maxim Lebedinschi, membru al Comitetului executiv al PSRM, a menționat că, în conformitate cu Constituția, președintele țării are obligația constituțională de a consulta fracțiunile parlamentare, obligație care nu poate fi mimată. „În aceste condiții, vrem să vedem dacă Curtea Constituțională va respecta practica sa anterioară sau va încerca să facă jocuri politice în favoarea unor grupuri parlamentare”, a concluzionat Maxim Lebedinschi.
Fostul premier Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia pe 10 februarie într-un briefing de presă. În aceeași zi, președinta Maia Sandu a luat act de demisie și a inițiat consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de premier. La consultări au mers deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate și cei din Partidul politic Șor. Ultimii au declarat că aceste consultări au fost mimate. Deputații din BCS au făcut declarații într-o conferință de presă în care au spus că sunt necesare alegeri parlamentare anticipate. În aceeași zi, șefa statului l-a desemnat pe Dorin Recean în funcția de premier.