PSRM răspunde cu o moțiune simplă la scumpirea serviciilor medicale

Nemulțumiți de creșterea tarifelor la serviciile medicale, socialiștii au protestat, joi, în fața sediului Ministerul Sănătății și și-au anunțat intenția de a înainta o moțiune simplă ministrei Ruxanda Glavan. Ca reacție la acțiunea de protest, Ministerul Sănătății a transmis un comunicat de presă, în care precizează că, până la recenta ajustare, tarifele au fost modificate ultima dată în 2011 și nu mai acopereau cheltuielile. Ministerul se declară deschis la un dialog pe tema tarifelor, dar respinge orice acțiuni cu caracter electoral pe acest subiect, le consideră incorecte şi menite să inducă opinia publică în eroare.

Parlamentarul Vlad Batrîncea a menționat la protest că guvernarea, „în loc să găsească soluţii pentru populaţie, vine cu o tentativă criminală de a majora tarifele de trei, patru sau chiar de cinci ori la serviciile medicale”. Preţul pentru chemarea ambulanței creste la 120 de lei, iar cel pentru reanimare – la peste 1000 de lei pe zi.

Deputatul Vladimir Odnostalco, membru al Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, a declarat pentru IPN că Parlamentul poate adopta o hotărâre prin care să înghețe preturile, nu doar la serviciile medicale, dar şi la medicamente. Parlamentarul afirmă că guvernarea nu caută soluții pentru a creste veniturile, dar preferă să ia bani de la cei mai săraci.

O pensionară prezentă la protest s-a plâns că medicii prescriu reţete scumpe.

Într-un comunicat publicat de Ministerul Sănătății se spune că persoanele, care au venituri mici sau nu au un loc de muncă sunt asigurate de către Guvern. Pentru a benefica de asigurare medicală din partea statului, acestea trebuie să aibă oficial statut de șomer sau de beneficiar de ajutoare sociale.

În comunicat se mai spune că tarifele la serviciile medicale au fost ajustate ultima dată în 2011. Între timp, instituțiile medicale publice au fost dotate cu echipament medical performant pentru stabilirea diagnosticului şi efectuarea tratamentelor. Aplicarea tehnologiilor noi, în special în spitalele republicane, unde sunt tratate cele mai grave cazuri, este costisitoare. Reactivele şi consumabilele folosite pentru efectuarea investigațiilor medicale şi a tratamentelor costă scump. Ca urmare, instituțiile medicale nu puteau să presteze servicii de înaltă performanţă, extrem de necesare pentru mii de bolnavi, majoritatea dintre ei, cu venituri mici, asigurați de Guvern.

Hotărâre de Guvern care actualizează tarifele a intrat în vigoare pe 10 februarie.

  • vlad batrincea despre medicina.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.