PSRM propune completarea Codului Electoral cu prevederi ce țin de alegerile din Găgăuzia

Deputații din Partidul Socialiștilor propun completarea Codului Electoral cu prevederi ce țin de alegerile din UTA Găgăuzia. Completările reflectă procedura de organizare și desfășurare a alegerilor în Adunarea Populară și a guvernatorului (bașcanului) Găgăuziei. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament, transmite IPN.

Potrivit inițiativei PSRM, Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei urmează să funcționeze în mod permanent, cu statut de persoană juridică, buget propriu, conturi de trezorerie și ștampilă cu simbolul UTA Găgăuzia. „În limitele competenței sale, Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei funcționează în mod independent în raport cu Comisia Electorală Centrală, administrația publică locală și alte autorități de stat”, se mai spune în proiect.

Socialiștii mai propun ca în Codul Electoral să fie stipulat că, în cazul desfășurării alegerilor menționate, CEC va transmite, după data alegerilor, Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, date din Registrul de stat al alegătorilor, necesare pentru formarea registrului alegătorilor din unitatea teritorială autonomă a Găgăuziei.

„Trebuie remarcat faptul că Codul Electoral nu reglementează atribuțiile organelor UTA Găgăuzia, procedura de alegere a Adunării Populare și a guvernatorului (bașcanului) Găgăuziei și mecanismul de interacțiune dintre Comisia Electorală a autonomiei și Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova. Modificările propuse prin această inițiativă legislativă abordează aceste lacune”, precizează autorii proiectului.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.