Partidul Socialiştilor propune un set de soluţii pentru rezolvarea problemelor din agricultură. Într-o conferinţă de presă, liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că situaţia din agricultură este extrem de dificilă şi se va agrava în următoarele luni, după ce Federaţia Rusă a sistat exporturile de produse agricole, care au cauzat daune de milioane producătorilor moldoveni, transmite IPN.
„Dacă azi pierderile sunt de mii de tone, în doua-trei luni se vor altera sute de mii de tone de fructe şi legume. Agricultorii noştri nu sunt pregătiţi să exporte producţia în Europa, deoarece guvernarea nu a pregătit terenul şi nu a oferit sprijinul necesar”, spus Igor Dodon.
Prima soluţie propusă de socialişti este convocarea de urgenţă a unei şedinţe extraordinare a Parlamentului, pentru examinarea stării critice din agricultură. A doua soluţie este aprobarea unui mecanism de compensare a pierderilor pentru agricultori, prin alocarea subvenţiilor din partea statului în mărime de 2-4 lei la kilogram de fructe, care să fie procesate la fabricile de prelucrare a producţiei.
O altă soluţie a socialiştilor este alocarea subvenţiilor şi mijloacelor financiare din contul reducerii cheltuielilor pentru întreţinerea Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului, precum şi din contul profiturilor Băncii Naţionale.
O ultimă soluţie formulată este denunţarea Acordului de Asociere cu UE, pentru a nu permite agravarea situaţiei pe termen lung, cu consecinţe imprevizibile pentru stabilitatea economică şi socială a ţării.
„Agricultura poate fi salvata, dacă va fi preţuită mai mult decât confortul politicienilor şi decât acordul nenorocit semnat cu UE. Încă un an în urmă socialiştii au atenţionat guvernarea că semnarea Acordului de Asociere cu UE va avea consecinţe negative în plan economic şi social. Am presupus şi sistarea exporturilor şi probleme cu vânzarea producţiei. Guvernarea însă a promovat politica sa rigidă şi nici măcar nu a luat măsuri de anticipare a crizei în agricultură”, a subliniat Igor Dodon.
La mijlocul lunii iulie Rusia a interzis importul de fructe şi conserve moldoveneşti pe piaţa sa. Ulterior, Guvernul Rusiei a semnat o hotărâre prin care a instituit taxe vamale asupra restul produselor moldoveneşti care mai pot fi exportate pe piaţa rusească. Deja de un an este în vigoare embargoul impus de către Federaţia Rusă vinurilor moldoveneşti, cu excepţia celor produse în regiunea transnistreană controlată de un regim separatist pro-rus, precum şi în regiunea autonomă Găgăuzia.