PSRM propune ca în acest an indexarea pensiilor să fie de peste 7%

Partidul Socialiștilor propune modificarea modalității de indexare a pensiilor și altor prestații sociale, care va duce la creșterea coeficientului de indexare. Potrivit proiectului de lege prezentat de deputații PSRM, indexarea tuturor pensiilor și prestațiilor sociale va fi de 7% anual. Inițiativa legislativă urmează să fie înregistrat astăzi în Parlament, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al partidului.

PSRM păstrează indexarea de două ori pe an a pensiilor și prestațiilor sociale: la 1 aprilie și 1 octombrie. În aprilie, coeficientul de indexare a pensiilor va constitui media creșterii anuale a indicelui prețurilor de consum pentru ultimii trei ani, iar în octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare se va stabili de Guvern.

„În baza calculelor pe care le-am făcut, propunem indexarea pensiilor și altor prestații sociale, începând cu 1 aprilie, cu 3,89%. Păstrăm și indexarea pensiilor la data de 1 octombrie. Conform prognozelor, indexarea va fi de 3,2%. În total, indexarea va constitui aproximativ 7% anual”, a spus deputat Alla Darovannaia.

Colegul său, Vladimir Odnostalco a subliniat că pensionarii și beneficiarii de alocații sociale vor primi în ajunul sărbătorilor pascale și ajutorul unic de o mie de lei. Potrivit datelor cu care operează deputații PSRM, 690 de mii de pensionari și beneficiari de alocații cu venituri mai mici de 4 mii de lei vor primi ajutorul unic de o mie de lei deja în luna aprilie. Legea a fost votată de Parlament în luna decembrie.

Președintele Maia Sandu a propus ieri, 10 martie, revenirea la indexarea pensiilor o dată pe an în baza inflației din anul precedent. Potrivit un proiect înaintat Parlamentului, adoptarea acestei modificări ar însemna o indexare în aprilie de 3,7%, echivalentă creșterii prețurilor din 2020. Potrivit președintelui, suma de 426 mln lei necesară pentru finanțarea acestei măsuri poate fi acoperite din contul Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Comisia Europeană, semnat pe data de 22 februarie 2021, în valoare de 15 milioane de euro, și din contul revizuirii cheltuielilor curente pentru bunuri și servicii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.