PSRM propune aprobarea unei declarații privind nerecunoașterea deciziei CC care permite dizolvarea Parlamentului

Deputații PSRM vor cere astăzi, în timpul ședinței plenare, adoptarea unei declarații privind nerecunoașterea avizului Curții Constituționale potrivit căruia există temei de dizolvare a Parlamentului. Cel puțin asta susține deputatul PSRM, Grigore Novac. În replică, reprezentanții PAS și cei ai Platformei DA spun că nu vor susține o astfel de declarație pe care o consideră politică și lipsită de orice efecte juridice, notează IPN.

Deputatul PSRM, Grigore Novac, spune că formațiunea sa va mai cere parlamentului să adopte o declarație prin care vor solicita demisia celor 3 judecători ai Curții Constituționale care au decis că există temei de dizolvare a Parlamentului.

„Contăm pe sprijinul tuturor care sunt împotriva procesului de uzurpare a puterii în stat și de supunere politică a Curții Constituționale. Curtea trebuie să stea la straja Constituției și să ofere previzibilitate în timp. Noi, deputații plecăm, dar deciziile Curții vor produce efecte în timp” a spus deputatul PSRM, Grigore Novac în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

În replică, liderul PAS Igor Grosu spune că inițiativa PSRM este una nulă din punct de vedere juridic și le sugerează socialiștilor să nu-și piardă timpul în zadar și să se concentreze pe pregătirea pentru scrutinul parlamentar anticipat.  

„Ceea ce intenționează să facă această coaliție PSRM-Șor este un act politic, fără consecințe juridice. Decizia Curții este perfect legală, n-a făcut decât să constate că au fost întrunite ambele condiții de dizolvare a Parlamentului. Această declarație a coaliției majoritare nu va avea nicio repercusiune asupra deciziei Curții. Din proiectele PSRM pe care le vedem este clar că ei s-au resemnat și se pregătesc de campanie electorală”, a spus președintele interimar PAS, Igor Grosu.

Și liderul Platformei DA, Andrei Năstase, spune că fracțiunea din Parlament a formațiunii sale nu va vota o astfel de declarație. Potrivit lui Năstase decizia Curții nu mai poate fi contestată sau supusă dezbaterilor.

„Noi am militat în permanență pentru alegeri anticipate, dar am propus o cale și o foaie de parcurs responsabilă, una care să fi rezolvat, între timp, problema pandemică. Decizia Curții este clară, trebuie să ne pregătim de alegeri anticipate. E firesc să nu votăm o asemenea declarație pentru că noi nu ne opunem voinței populare”, a spus președintele Platformei DA, Andrei Năstase.

La 15 aprilie, Curtea Constituțională a decis că au fost întrunite condițiile care permit dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Astfel, șeful statului trebuie să semneze decretul de dizolvare și să anunțe data scrutinului anticipat. Totuși, Legislativul nu poate fi dizolvat pe perioada stării de urgență, instituită în Republica Moldova până la data de 30 mai.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.