PSRM propune amânarea majorării cotei TVA în agricultură

Deputații Partidului Socialiștilor propun aplicarea cotei TVA de 12% în agricultură nu de la începutul anului viitor, cum este prevăzut în politica bugetar-fiscală pentru anul 2021, ci din 1 iulie 2021. Păstrarea TVA pentru producția agricolă primară la cota de 8% este una dintre revindecările agricultorilor care protestează în Piața Marii Adunări Naționale, transmite IPN.

PSRM a înregistrat un amendament în acest sens la proiectul votat, pe 3 decembrie, în primă lectură. În varianta aprobată, protecții prevede creșterea, din 1 ianuarie 2021, a cotei TVA în agricultură de la 8% la 12% și instituirea unei cote reduse a TVA, de la 20 la 12% pentru îngrășăminte și fertilizanți.

Deputatul PSRM, Petru Burduja, vicepreședintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că revizuirea regimului actual de aplicare a TVA aferent producției agricole primare are drept scop dezvoltarea și creșterea competitivității producătorilor autohtoni. Potrivit lui, impunerea acestei măsuri din 1 ianuarie 2021 va crea unele probleme economice fermierilor, care nu au reușit încă să-și vândă toată producția recoltată în acest an și care și-au procurat îngrășăminte și fertilizanți, conform TVA în vigoare.

Deputații PSRM sunt de părere că aplicarea cotei unice TVA de 12% din 1 iulie va echilibra  povara fiscală pentru producătorii agricoli. „Este important că prin această măsură va fi acordat un ajutor indirect agricultorilor, în valoare de 222 de milioane de lei, pe lângă subvențiile de peste un miliard de lei care vor fi alocate sectorului în 2021”, se menționează într-un comunicat de presă al PSRM.

Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, împreună cu alte proiecte, inclusiv bugetul de stat pentru anul viitor, au fost votate pe 3 decembrie, de Partidul Socialiștilor, împreună cu Platforma Pentru Moldova, din care face parte și fracțiunea Partidului Șor. Proiectul nu a fost prezentat de executiv, pentru a fi supus dezbaterilor în plen, întrucât opoziția a blocat tribuna Parlamentului, invocând netransparența și graba cu care sunt promovate inițiativele legislative.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.