PSRM: Numirile fără concurs în instituțiile de drept reprezintă politizare

Partidul Socialiștilor consideră că numirile în funcție fără concurs la instituțiile de drept, inclusiv la Centrul Național Anticorupție (CNA), reprezintă o politizare și subordonare politică a acestora, un control politic asupra justiției.
Reacția PSRM vine după ce deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate au propus ca directorul Centrului Național Anticorupție să fie numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, PSRM menționează că „societatea își dorește anume depolitizarea acestora, astfel că ele să funcționeze independent de partidele politice, de puterea legislativă și cea executivă. Este foarte regretabil că asistăm la un proces foarte periculos, de supunere a instituțiilor de drept, a justiției, unui partid politic. Noi am luptat ani de zile pentru a elibera țara de un regim care a capturat instituțiile statului, ca să ajungem acum la o nouă tentativă cinică de a captura statul și a uzurpa puterea în interesul unui partid”.

Potrivit PSRM, astfel de inițiative, care ar arunca Republica Moldova cu câțiva ani în urmă, trebuie să fie consultate pe larg în societate și, înainte de a primi votul deputaților, trebuie să fie expertizate de Comisia de la Veneția.

„Noi vom insista pe necesitatea păstrării independenței instituțiilor de drept și a justiției, dar și pentru că aceste structuri să fie conduse de profesioniști, care nu sunt subordonați niciunui partid și la nicio altă forță. În acest sens, vom utiliza tot instrumentarul democratic pentru a apăra independența justiției și ne vom opune capturării statului în mod repetat” se arată în comunicatul PSRM.

Autorii inițiativei de modificare a procedurii de numire în funcție a șefului CNA argumentează necesitatea adoptării prezentului proiect de lege prin „percepția societății că concursurile pentru selectarea candidaților la funcții de conducere a unor autorități de către Parlament sau de Guvern nu în toate cazurile se soldează cu activitatea eficientă a acestor autorități în realizarea interesului public”.

„Experiența organizării concursurilor pe platforma parlamentară a demonstrat că în multe cazuri în cadrul acestor concursuri nu se asigură o selectare imparțială a celor mai buni candidați, fiind prezent un interes politic de a promova „candidații preferați” și a descalifica „candidații incomozi”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.