Membrii Partidului Socialiștilor consideră că nu poate fi creată nicio coaliție parlamentară cu prețul renunțării la principiile fundamentale ale Partidului Socialiștilor și la programului electoral al formațiunii, pentru care au votat 440 de mii de alegători. În cazul în care acestea nu sunt acceptate, singura soluție este organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Teza a fost expusă într-o rezoluție, aprobată la mitingul organizat de către PSRM pe 1 mai în capitală, transmite IPN.
În rezoluție se menționează că socialiștii sunt convinși de necesitatea creării unei coaliții durabile și funcționale, precum și a unui Guvern stabil, în vederea implementării programului său socio-economic, adică educație și asistență medicală la prețuri accesibile și de înaltă calitate, atragerea investițiilor străine din Est și Vest, sau crearea de noi locuri de muncă. PSRM este convins, de asemenea, că orice adoptare a legilor anti-oligarhice este posibilă numai în cadrul unei coaliții de guvernare stabile, în caz contrar, Moldova se va confrunta din nou cu haos și sărăcire.
Membrii și simpatizanții PSRM au pornit în marș cu fanfară și steaguri roșii de la Circ până în Scuarul Teatrului de Operă și Balet, unde a avut loc un miting. Aceștia au scandat: „Socialiștii, muncă, progres”, „Mir, trud, mai, uraaa!”, „Victorie”, „Pensii și salarii decente!”, „Moldova!”. Ajunși la destinație, manifestanților i s-a alăturat și președintele Igor Dodon.
În discursul său de pe scena din fața manifestanților, Igor Dodon, a menționat că Moldova în fiecare an pierde cea mai mare bogăție a sa – oamenii. „Sarcina fiecărui Guvern, fiecărui președinte, fiecărui Parlament este să facă totul ca cetățenii să se simtă fericiți acasă. Indiferent de culoarea politică a Guvernului, indiferent de culoarea politică a Parlamentului, nu există un scop mai benefic pentru politicieni decât să facă calitatea vieții mai bună”. Președintele susține că pentru aceasta oamenii au nevoie de locuri de muncă, salarii, pensii, asigurare socială și infrastructură socială. Președintele s-a declarat convins că socialiștii vor reuși să obțină aceste avantaje pentru populație în Moldova, doar că pentru asta „trebuie eliberată țara de cei care au condus-o până acum”.
Președinta PSRM, Zinaida Greceanîi, a remarcat că problemele abordate la mitingurile organizate de 1 mai în mai multe state, încă în 1890, sunt actuale și acum. „Considerăm că fiecare persoană trebuie să aibă dreptul la muncă și această muncă trebuie să fie remunerată cu un salariu decent. Suntem aici să le spunem actualei puteri, care încă nu a plecat cu totul dar va pleca – „Nu inechității sociale!””, a spus Zinaida Greceanîi.
Secretarul pentru ideologie al PSRM, Ion Ceban, a ținut să menționeze că fracțiunea parlamentară a PSRM a elaborat sute de proiecte de legi cu privire la echitatea socială, locurile de muncă și garanțiile care ar permite oamenilor să se întoarcă acasă sau să nu plece. Spre regret însă, pentru ca acestea să fie implementate, este nevoie de o majoritate parlamentară stabilă și responsabilă. În acest sens, Ion Ceban a remarcat că PSRM va continua să aștepte, dar dacă această așteptare nu se termină cu nimic, formațiunea este gata să meargă la alegerile anticipate pentru „a obține o victorie finală și decisivă”.
Invitat la eveniment, deputatul din Duma de Stat din Rusia, Oleg Nilov, a declarat că Rusia este pregătită să-și deschidă piața pentru produsele moldovenești, pentru că există o cerere mare. „Sarcina noastră comună este să realizăm acest lucru, astfel încât copiii și familiile noastre să crească în prosperitate, fericire, să își păstreze credința și cultura timp de secole. Anume din aceste motive, noi rămânem uniți”, a spus Oleg Nilov.
Ziua de 1 mai a început să fie marcată în memoria victimelor grevei generale din Chicago, în anul 1889. Cu timpul, în special, în fosta URSS, 1 mai a devenit „sărbătoarea primăverii și muncii”, diversele manifestații căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au acceptat ca această zi să fie liberă.