Deputatul socialist Mihail Paciu a declarat, într-o conferință de presă, că producătorii sunt așteptați să depună cereri pentru dezvoltarea exportului de fructe în Federația Rusă. Potrivit parlamentarului, din cele peste 300 de companii exportatoare din Moldova, 250 exportă fructe în Federația Rusă.
„În 2014-2015, activau 129 de companii moldovenești, activitatea cărora a fost blocată pe piața rusă. Datorită eforturilor președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, aceste companii au redobândit oportunitatea de a-și exporta mărfurile în Rusia, mai mult de atât, în ultimii 4-5 ani numărul acestora a crescut de la 129 la 258”, a declarat parlamentarul, citat de IPN.
Deputatul a precizat că, de la 1 ianuarie, Federația Rusă a anulat taxele vamale la legume, fructe, conserve, struguri și produse vinicole din Moldova, fapt ce a contribuit la creșterea exportului.
Colegul său de fracțiune, Radu Mudreac, președinte al Comisiei Agricultură și Industrie Alimentară, a subliniat că producătorii locali au nevoie de susținerea statului pentru dezvoltarea și crearea de noi locuri de muncă, iar în context a amintit de mai multe inițiative ale socialiștilor. Printre acestea, proiectul de modificare a legii privind achizițiile publice, votat în primă lectură, care prevede o cotă de 10% pentru producătorii autohtoni.
Proiectul mai prevede că, la evaluarea ofertelor pentru contractele de bunuri și lucrări, a căror valoare estimată este de până la 2 milioane de lei, autoritatea contractantă va aplica o marjă preferențială în favoarea bunurilor și serviciilor autohtone prețul cărora nu va depăși 15% din prețul ofertei cele mai bine clasate.
Pentru ofertele de bunuri făcute de întreprinderile Societatea Orbilor, Societatea Surzilor, Societatea Invalizilor, de atelierul de producție al Spitalului Clinic de Psihiatrie, de instituțiile penitenciare și ofertele de bunuri agroalimentare ecologice, marja preferențială nu va depăși 20% din prețul ofertei cele mai bine clasate.
Radu Mudreac a prezentat și alte proiecte care prevăd, printre altele, stabilirea unei cote de raft, nu mai puțin de 50% din lungimea liniară a raftului, destinată expunerii produselor autohtone. Deputatul a menționat că, după adoptarea acestei legi, Guvernul va aproba lista bunurilor care vor fi reglementate de această lege.