PSRM încearcă să pară cel mai pro-rus partid pentru a atrage electoratul rus, CAMPANIE IPN

La 30 noiembrie au loc alegeri parlamentare în Republica Moldova. O parte din partidele politice deja au început, oficial sau neoficial, activităţile electorale, altele încă nu. Agenţia IPN şi-a propus să fixeze „portretele” formaţiunilor politice, înregistrate în percepţia societăţii, până la declanşarea oficială a campaniei electorale. Credem că este un exerciţiu util pentru electoratul din Moldova care va obţine informaţie concentrată suplimentară de care va putea ţine cont în ziua alegerilor, dar şi pentru înseşi partide care vor obţine indicii în plus pentru corectarea imaginii. S-ar putea ca acest tablou să prindă bine şi pentru o mai bună înţelegere între ceea ce vrea să fie şi ceea ce este în realitate un partid sau altul din Republica Moldova. În acest scop, mai mulţi experţi au fost solicitaţi să se exprime vizavi de şansele partidelor de a ajunge în viitorul legislativ, cum şi-au îndeplinit promisiunile făcute la fostele alegeri, eventualele coaliţii, subiecte, tactici şi strategii pe care acestea le vor utiliza pentru a se impune mai mult în faţa electoratului. Formaţiunile politice sunt prezentate în ordinea dictată de numărul mandatelor deţinute în actualul legislativ şi scorul electoral obţinut în ultimele alegeri parlamentare, desfăşurate în anul 2010.
---

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova ar putea atrage susţinătorii de extremă ai comuniştilor, însă nu are şanse de a accede în viitorul legislativ decât posibil în cadrul unui bloc. Formaţiunea încearcă să-şi facă imaginea de ce-l mai pro-rus partid pentru a atrage electoratul rus din Moldova.

Politologul Olga Nicolenco zice că, dacă e să judecăm după liderul formaţiunii, Igor Dodon, pentru că este un exemplu clar de partid-om, PSRM are imaginea unui partid (om) răutăcios, provocator, veninos şi duşmănos. Expertul crede că în cazul formării unei alianţe sau bloc de stânga PSRM ar putea accede în Parlament. Punctele slabe ale formaţiunii le reprezintă lipsa persoanelor noi şi notorii, că are un discurs demagogic şi populist, abordează agresiv persoanele, ideile şi acţiunile de orice gen. Olga Nicolenco spune că promisiunile acestei formaţiuni, de regulă, excelează prin distructivitate şi ar fi bine nici să nu ajungem vreodată să vedem realizarea lor. Expertul este convins că în campania electorală socialiştii vor utiliza mesaje manipulatorii şi discursuri populiste. De asemenea, campania PSRM va fi o invazie financiar-electorală a unui stat străin în scrutinul naţional, însă partidul a devenit unul de mâna a doua fără încă să înţeleagă acest lucru.

Analistul politic Nicolae Negru zice că o parte a electoratului vede PSRM ca un partid trădător, care s-a desprins din Partidul Comuniştilor şi, probabil, simţind acest lucru, Igor Dodon a ales radicalizarea formaţiunii, deşi iniţial a spus că pleacă de la PCRM deoarece acesta este radicalizat. „Iată că radicalizarea blamată acolo a preluat-o şi chiar o ia înainte în ceea ce priveşte bolşevizarea şi pe alocuri chiar trădarea intereselor Republicii Moldova, punerea în prim-plan a intereselor partidului şi nu ale ţării”, a specificat Nicolae Negru. Expertul spune că faptul că Igor Dodon anticipează unele mişcări ale Moscovei ne face să credem că el se află în legătură cu anumiţi factori de decizie din Rusia care aplică nişte acţiuni duşmănoase împotriva Republicii Moldova. Nicolae Negru crede că lucrul acesta poate unora să placă, mai ales celor care sunt mulţumiţi de acţiunile Rusiei, dar majoritatea nu salută acest comportament. Astfel s-ar putea ca PSRM să preia de la PCRM partea radicală a simpatizanţilor, cei care s-au arătat dezamăgiţi de virajul întreprins de formaţiunea dată vizavi de politica externă a ţării. Sondajele nu-i dau şanse PSRM-ului, dar lucrurile se mai pot schimba, nu este exclus că PSRM să ia 4-5% şi să rămână în afara Parlamentului, dar având satisfacţia că a luat mai mult decât i se prezicea.

Expertul în politologie Denis Cenuşa este de părere că socialiştii sunt văzuţi în mod diferit de către diverse categorii de electorat. Majoritatea populaţiei îl văd ca partid nociv deoarece a demonizat foarte mult tot ce ţine de integrarea europeană şi deoarece a mers pe ideologia moldovenismului, a făcut-o foarte radical şi aceasta a creat repulsie. PSRM ar avea nevoie de un bloc pentru a trece pragul electoral, dar Denis Cenuşa nu crede că partidele cu şanse de a accede în legislativ ar vrea să  coalizeze cu socialiştii. Poate va exista iniţiativa de a atrage mai multe partide mici ca să încerce să ajungă în legislativ. Expertul e de părere că PSRM va folosi în campanie mesaje dure. Dar aceste mesaje vor contribui la marginalizarea partidului. Deşi a reuşit să atragă atenţia electoratului pro-moldovenist şi filorus, formaţiunea mers prea mult spre extremă şi aceasta îi va îngreuna campania electorală. Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan va reprezenta subiectul de bază în campanie. Partidul va face declaraţii împotriva UE, va critica guvernarea, prin invocarea problemelor economice şi deteriorarea relaţiilor cu Federaţia Rusă şi impactul asupra ţării.

În opinia lui Victor Juc, vicedirector al Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, PSRM este un partid periculos şi antinaţional, care încearcă să speculeze nişte idei referitor la integrarea în Uniunea Vamală. Expertul spune că se încearcă susţinerea masivă a acestui partid din Federaţia Rusă, dar după ce nu va trece pragul electoral va deveni ca celelalte partide conduse de foşti transfugi de la comunişti. În opinia lui Victor Juc, PSRM este mai periculos decât PCRM, el este susţinut de peste hotare pentru a deturna parcursul european al Republicii Moldova. Are o imagine proastă, deşi este susţinut, dar nu de atât de mulţi cum încearcă să arate conducerea acestuia. Expertul crede că mai mult de 2% din voturi PSRM nu va aduna. Cât ţine de crearea unui bloc electoral, sunt 2 posibilităţi, dar nu crede că sunt viabile. În primul rând, teoretic ar putea să facă coaliţie cu PCRM, dar nu crede că Vladimir Voronin ar fi de acord să-l ia în remorcă pe Igor Dodon. A doua variantă este un bloc al partidelor de stânga, în care să atragă mai multe partide mici care contabilizează fiecare mai puţin de 1% din voturi, dar pentru a face un bloc mare trebuie să acumuleze împreună 12%. Din acest punct de vedere, Victor Juc crede că PSRM va încerca de unul singur, dar nu va avea mari rezultate.

Ion Tăbârţă, vicedirector al Institutului de Consultanţă şi Analiză Politică „Politicon”, spune că PSRM încearcă să-şi construiască o imagine de cel mai pro-rus partid, vine cu un mesaj dezechilibrat, care îi îngustează bazinul electoral. Nu este exclusă o coaliţie cu partide mai mici, dar cel mai probabil va merge în alegeri singur. Poate ar dori să atragă anumite partide mici pentru a interesa mai mult electorat rus. Ion Tăbârţă nu crede că PSRM va lua mandate în viitorul legislativ, ar fi posibil doar dacă s-ar întâmpla ceva grav în PCRM şi această formaţiune ar pierde mult din imagine, iar pe acest fundal electoratul acestuia va trece la PSRM.
---

În cadrul acestei campanii IPN a publicat materiale despre aprecierile date de către experţi Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Democrat din Moldova, Partidului Liberal,  Partidului Liberal Reformator şi Partidului „Renaştere”.

Mariana Galben, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.