PSRM: În situația stării de urgență, suntem obligați să apelăm la împrumuturi externe

Partidul Socialiștilor „nu susține alunecarea statului într-o gaură a datoriilor prin obținerea irațională și utilizarea ineficientă a împrumuturilor externe”. Cu toate acestea, în situația stării de urgență, Moldova este obligată să apeleze la împrumuturi externe, transmite IPN citând un comunicat de presă al formațiunii.

„Trebuie să oprim răspândirea COVID-19, pentru a sprijini populația și mediul de afaceri, mai ales că aceste condiții de creditare sunt destul de atractive”, a declarat președintele Comisiei economie, buget și finanțe Vladimir Golovatiuc, în cadrul unei întrevederi cu ministrul finanțelor, Serghei Pușcuța, președintele Igor Dodon și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Fracțiunea PSRM precizează că va susține semnarea contractelor de împrumut cu Federația Rusă și Fondul Monetar Internațional.

Potrivit ministrului finanțelor, Serghei Pușcuța, în urma crizei cauzate de pandemie, veniturile bugetului de stat se reduc cu 6,338 miliarde de lei  sau cu 14,3%. În principal din cauza diminuării impozitelor și taxelor, dar și veniturilor din subvenții.

Guvernul va majora cheltuielile cu peste două miliarde de lei sau cu 1,6%, utilizând instrumentele politicii bugetar-fiscale. Potrivit ministrului, cea mai semnificativă creștere a cheltuielilor este prevăzută pentru a susține sistemul medical, pentru a atenua impactul negativ al pandemiei asupra întreprinderilor și a populației.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.