PSRM îl propune pe Alexandr Stoianoglo în calitate de candidat la prezidențiale

Partidul Socialiștilor îl propune pe fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, în calitate de candidat unic al opoziției în alegerile prezidențiale din această toamnă. Despre aceasta a anunțat astăzi liderul formațiunii, Igor Dodon. Potrivit lui, PSRM a hotărât că nu va înainta un candidat partinic la scrutinul prezidențial, ci propune un candidat care să fie susținut de întreaga opoziție, transmite IPN.

„Vom susține un candidat apartinic, un candidat unic de compromis național, în jurul căruia să fie posibilă consolidarea mai multor forțe de opoziție și în jurul căruia să fie posibilă mobilizarea unor mari segmente ale cetățenilor din Republica Moldova”, a declarat liderul PSRM.

Potrivit lui, la ședința executivului politic al formațiunii s-a decis să fie propus în calitate de candidat Alexandr Stoianoglo, candidatura fiind susținută unanim. Igor Dodon a mai spus că o primă discuție cu liderii de partide urmează să aibă loc miercuri.

Igor Dodon afirmă că fostul procuror general exprimă voința și speranța majorității cetățenilor care își doresc o politică matură, responsabilă și statalistă. „Evident că noi solicităm și cerem susținerea și altor partide de opoziție. De asta, pe parcursul zilei am să vin cu un mesaj și către liderii partidelor de opoziție – a venit timpul să dăm dovadă de maturitate politică”, a firmă liderul socialist.

Prezent la conferință, fostul procuror general a venit cu mai multe critici la adresa guvernării și a sistemului de justiție. „Eu nu sunt politician și în spatele meu nu stă vreun proiect politic. Dar, totodată, eu sunt capabil să comunic cu mulți lideri ai partidelor țării noastre, care deja de mai mulți ani nu comunică”, a spus Alexandr Stoianoglo. Potrivit lui, un președinte trebuie să unească, nu să dezbine.

Alexandr Stoianoglo a activat în calitate de procuror al UTA Găgăuzia în perioada anilor 1995-2001. Între anii 2001-2007 a deținut funcția de procuror general adjunct în Procuratura Generală, iar din 2007 și până în 2009 a activat în calitate de avocat. În perioada 2009-2010 și în perioada 2011-2014 a fost deputat în Parlament, din partea Partidului Democrat. Funcția de procuror general a preluat-o în noiembrie 2019 în urma unui concurs public. După circa doi ani, în octombrie 2021 a fost reținut și plasat în arest la domiciliu, iar apoi sub control judiciar. A fost învinuit de abuz de serviciu, corupere pasivă și fals în declarații. Acesta mai era vizat într-un dosar cu privire la îmbogățirea ilicită. Alexandr Stoianoglo pledează nevinovat pe toate capetele de acuzare. În mai 2022, Consiliul Superior al Procurorilor i-a propus șefei statului eliberarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general. CSP a luat cunoștință cu raportul comisiei care i-a apreciat activitatea ca fiind nesatisfăcătoare. În septembrie 2023, președinta a semnat decretul de eliberare de funcție. La începutul anului, fostul procuror general  a fost achitat de către prima instanță în dosarul în care a fost învinuit de exces de putere sau depășire a atribuțiilor de serviciu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.