PSRM îi cere președintelui să desemneze candidatul la funcția de premier până pe 9 martie

Președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, spune că formațiunea este deschisă pentru dialog cu fracțiunile parlamentare și cu președintele țării, Maia Sandu. Totodată, socialiștii îi solicită șefei statului să semneze decretul de desemnarea a candidatului la funcția de prim-ministru, propus de majoritatea parlamentară, până pe data de 9 martie. În caz contrar, „va recurge la acțiuni hotărâte pentru a stopa haosul politic”, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Igor Dodon a menționat că în ultimele zile se discută despre o eventuală suspendare a președintelui și o inițiere de către PSRM a unui referendum, însă ultimul lucru care preocupă socialiștii e funcția Maiei Sandu și demiterea ei. „De aceea, vă spun foarte ferm – Partidul Socialiștilor nu va iniția niciun fel de referendum privind demiterea președintelui țării”, a notat politicianul. Potrivit lui, o astfel de acțiune ar adânci și mai mult criza politică. În opinia sa, această criză poate fi depășită doar prin dialog.

„În baza deciziilor Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor din 27 februarie, PSRM va continua pe parcursul acestei săptămâni consultări cu partidele din Parlament pentru a identifica cele mai bune modalități de ieșire din această criză. Cerem partidelor să dea dovadă de maximă responsabilitate și maturitate politică. Chiar dacă avem viziuni sau doctrine diferite, dialogul rămâne singura soluție pentru a pune capăt acestei crize extrem de periculoase pentru viitorul țării”, a notat liderul PSRM.

Potrivit lui Igor Dodon, socialiștii sunt gata să poarte un dialog și cu președintele țării, pe care îl cheamă „să iasă din izolare și dialogheze cu partidele”. Dacă până pe 9 martie decretul nu va fi emis, Consiliul Republican al PSRM se va întruni din nou pentru a da mandat conducerii executive a partidului să treacă la alt nivel de acțiuni pentru a stopa haosul politic.

Igor Dodon a subliniat că șeful statului nu poate anula rolul partidelor într-o democrație. Constituția spune foarte clar ce e de făcut, iar dacă până în 23 martie nu se face nimic, asta înseamnă intrarea în blocaj total. „De aceea, nici o instituție a statului, Parlamentul, Guvernul, nu vor putea pune în aplicare un decret dubios, nu vor putea organiza alegeri în baza unui astfel de decret, pentru că asta ar însemna complicitate la încălcarea Constituției și la uzurparea puterii în stat”.

Pe 11 februarie, premierul desemnat, Natalia Gavrilița, nu a obținut niciun vot în plenul Parlamentului, eșuând astfel prima tentativă de învestire a Guvernului. În aceeași ședință, PSRM a anunțat în plen crearea unei majorități parlamentare, propunând-o la funcția de premier pe Mariana Durleșteanu, fost ministru al finanțelor. Tot atunci, președintele Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, decret declarat ulterior neconstituțional.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.